Sindicatele din învăţământ, de acord cu neobligativitatea purtării măştilor de protecţie în timpul orelor de sport, în spaţii deschise

0
814

În urmă cu câteva zile, printr-un ordin comun emis de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, s-a stabilit, aşa cum era şi normal, ca orele de educaţie fizică şi sport, desfăşurate în spaţii deschise, să nu mai aibă obligativitatea purtării măştii de protecţie de către elevi. Decizia vine după ce sindicatele reprezentative din învăţământ au făcut demersuri în acest caz, având şi girul asociaţiilor de părinţi. În acest sens, am vorbit cu reprezentantul unui sindicat din învăţământul preuniversitar din Dolj, care  trage un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte sportul şcolar de performanţă în teritoriu.

Luna trecută, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAIP), Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) “ALMA MATER” au trimis un memorandum celor două ministere, prin care cereau revenirea la normalitate, având în vedere şi practicile în domeniu în ţările Uniunii Europene, România fiind singura ţară care adopta purtarea măştilor de protecţie în timpul orelor de sport. “Orele de educaţie fizică se pot organiza, astfel încât să fie evitate sporturile de echipă în spaţiile închise, acestea putând să se desfăşoare în aer liber, pe terenuri de sport corespunzătoare şi cu păstrarea distanţei. Elevilor li se poate impune să poarte măşti atunci când se deplasează către şi la locul de desfăşurare a activităţilor fizice şi până la momentul începerii oerei, precum şi după finalizarea orei. Avem ferma convingere că profesorii de educaţie fizică sunt capabili să-şi organizeze orele, în aşa fel încât să reducă la minimum riscul ca elevii să contacteze virusul COVID – 19”, se arată în comunicatul comun al semnatarilor memorandumului.

“Nevoia de mişcare este foarte mare”

Lucrurile s-au mişcat, ambele ministere au fost de acord cu solicitările părţilor semnatare ale apelului, astfel că, în spaţiu deschis, elevii nu mai sunt obligaţi să poarte mască de protecţie. “Adresa trimisă a fost comună şi ne bucurăm că a fost luată în calcul şi, mai mult, şi aplicată. Este un lucru benefic în primul rând pentru copii. Nevoia de mişcare este foarte mare, în această perioadă de pandemie, iar convingerea noastră este că profesorii de specialitate ştiu ce să facă în asemenea condiţii”, a precizat prof.  Bogdan Manea (foto), preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, structură membră a FSLI. Acesta a mai punctat şi un alt aspect, care, poate, la prima vedere, nu pare acut, dar este posibil să aibă efecte negative: situaţia sportului sportiv şcolar din Dolj, cu precădere în Craiova.

Preşedintele USII Dolj trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte CSS Craiova

La acest moment, Clubul Sportiv Şcolar Craiova, pendinte de Ministerul Educaţiei, se află într-o situaţie destul de dificilă. De aici , pleacă viitorii campioni ai României, indiferent de disciplina sportivă. “Cred că nu stăm prea bine în ceea ce priveşte sportul şcolar. Mă refer, în primul rând, la CSS Craiova.  Clubul are mai multe discipline. Dacă la fotbal nu sunt probleme foarte grave, acestea apar la sporturile de sală, pe echipe, şi mă refer la hndbal, baschet, volei. În acest moment, în Craiova sunt trei săli de sport compatibile cu cerinţele actuale: Sala sporturilor “Ion Constantinescu”, sala de la Şcoala Gimnazială “Traian” şi cea de la Şcoala Gimnazială “Alexandru Macedonski”. De aceea, targ un semnal de alarmă pentru autorităţile locale. Cred că s-ar putea găsi o modalitate prin care şi sportul susţinut din fonduri private , şi cel subvenţionat de stat, la cel din urmă referindu-mă la CSS Craiova, să poată convieţui. Astfel, credem, atât eu , cât şi colegii mei ca prioritate în desfîşurarea antrenamentelor să o aibă CSS. Se pot găsi formule orare prin care să se poată desfăşura activitatea. Să nu uităm că CSS Craiova , care are cadre didactice foarte bine pregătite şi sportivi pe măsură , a fost şi este, şi sperăm să fie, pepiniera sportului de performanţă craiovean şi naţional. Este nevoie de ajutor. Noi vom face demersurile necesare, astfel încât situaţia să intre în normalitate. Dacă vrem performanţă, trebuie să se implice toţi factorii responsabili”, a mai spus Bogdan Manea.