Cancerul strangulat de speranță

0
860

Femeile care suferă de cancer au fost răsfăţate la salonul Claire̕ s Beauty din Craiova. Evenimentul, aflat la cea de-a cincea ediţie, a fost posibil ca urmare a sprijinului acordat cu mare amabilitate de către Asociaţia de Consiliere Economico-Socială Oltenia(A.C.C.E.S Oltenia).

A.C.C.E.S  Oltenia este o organizaţie non-guvernamentală, fără scop lucrativ care sprijină şi ajută oamenii cu probleme speciale. Desfășoară mai multe programe de voluntariat, campanii şi proiecte. Programul “Acces la speranţă” este prezentat, după spusele preşedintelui Andreea Mihaela Niţă, ca “o umbrelă asupra grupurilor vulnerabile ale societăţii”.  Alt proiect important este “Pictăm pe chip speranţă”, care se ocupă de copii, persoanele sărace, victime ale violenţei domestice, romi. Proiectele şi campaniile sunt făcute în parteneriat cu spitalele din Craiova, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” şi Filarmonica Oltenia Craiova.  Andeea Niță îi încurajează pe toţi doritorii să se înscrie pentru a da o mână de ajutor: “ Orice tânăr care dorește să facă parte din acest proiect completează un formular online și poate îndeplini caracteristicile cerute“, ne-a mărturisit aceasta.

Plăcerea de a trăi, voință și putere

Doamnele au călcat pragul salonului cu timiditate şi puţin confuze pentru că nu ştiau cu cine să vorbească şi unde să-şi îndrepte paşii. Ceasul mort din sala de așteptare parcă le invită să pună pauză rutinei de zi cu zi, să uite de grijile pe care le au şi să se gândească mai mult la ele, să-şi ofere mai mult timp. Maria, este o doamnă blândă, cu părul gata spălat şi prins în prosop, care se pregăteşte de un machiaj de zi. “Mă machiam când eram tânără, eram studentă. Acum se întamplă foarte rar, dar poate pentru că stau acasă, nu lucrez, nu merg în club.” Doamna a terminat Facultatea de Filosofie şi Sociologie şi a făcut un master pe Resurse Umane. Primul loc de muncă l-a avut la centrul de librarii “Novus”. Din cauza parezelor apărute la mâna stangă şi piciorul drept, urmare a unei tumori pe creier, cam de mărimea unei portocale, nu mai lucrează. Îşi doreşte forte mult să devină paramedic pentru a-i ajuta pe ceilalți oameni. Este o femeie puternică, care se bucură de viaţă şi care face tot ceea ce îi place şi o pasionează: “Dacă  îţi place ceea ce faci, asta e tot ce contează”.

ACEES Oltenia ajută femeile să se simtă mult mai încrezătoare în ele, oferindu- le pe lângă tratamentele de manechiură, coafură şi machiaj, un zâmbet care le poate ridica moralul şi pot uita măcar pentru o zi de toate problemele.

MARINA ANDREI

MARIA ȘTEFAN

ANDRADA  GIUBEGA