Convorbire telefonică a premierului Viorica Dăncilă cu omologul bulgar, Boyko Borisov

0
1864
Viorica Dăncilă

Premierii României şi Bulgariei, Viorica Dăncilă şi Boyko Borisov, au discutat, ieri, la telefon, printre temele abordate fiind organizarea şedinţei comune a celor două guverne, dar şi a unei noi întrevederi cvadrilaterale a prim-miniştrilor României, Bulgariei, Greciei şi a preşedintelui Serbiei.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, ieri, o convorbire telefonică cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, la iniţiativa acestuia. „Cei doi demnitari au discutat despre organizarea unei noi întrevederi cvadrilaterale a prim-miniştrilor României, Bulgariei, Greciei şi a preşedintelui Serbiei, a unei întrevederi bilaterale, a şedinţei comune de guvern România-Bulgaria. De asemenea, printre subiectele abordate în cadrul convorbirii telefonice, se numără creşterea interconectivităţii rutiere între cele două state şi schimbul de bune practici. Doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă a adresat felicitări pentru modalitatea de exercitare, până în prezent, a preşedinţiei Consiliului UE, subliniind că România susţine priorităţile preşedinţiei bulgare şi apreciază sublinierea, de către Bulgaria, a importanţei perspectivei europene a Balcanilor de Vest”, se arată într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, premierul Boyko Borisov a reliefat rolul României în lupta pentru constituirea statului bulgar modern şi a mulţumit doamnei Prim-ministru pentru contribuţia adusă de poporul român. De asemenea, a felicitat-o pentru preluarea funcţiei de prim-ministru.

La rândul său, Viorica Dăncilă a adresat felicitări cu ocazia Zilei Naţionale a Bulgariei (3 martie 1878 – semnarea Tratatului de la San Stefano, care a marcat sfârşitul războiului din 1877-1878 şi prin care s-a constituit statul bulgar modern) şi a amintit despre legătura româno-bulgară şi aspiraţiile comune ale celor două popoare. A vorbit totodată despre nivelul excelent al relaţiei bilaterale între România şi Bulgaria, care poate fi caracterizată drept un „parteneriat aprofundat” şi importanţa continuării dezvoltării acesteia.