Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu: „Arsurile solare pot să apară inclusiv primăvara”

0
785

Chiar dacă sezonul estival este încă departe, medicii dermatologi avertizează la început de primăvară asupra afecţiunilor dermatologice date de expunerea imprudentă la soare. Peste 2.000 de doljeni trec, anual, pragul Secţiei de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, unii dintre ei cu afecţiuni grave.

patrascuEfectele benefice ale soarelui se cunosc deja. Sunt însă şi anumite afecţiuni dermatologice care pot să apară la începutul primelor zile de primăvară. În sensul că radiaţiile solare, care cuprind un spectru destul de larg, de la ultraviolete B la infraroşii, au o acţiune asupra tegumentului, mai exact asupra celulelor de la nivelul pielii.

„Expunerea la soare determină o reacţie de apărare din partea pielii, atât timp cât se simtă agresată. De aceea, pielea expusă imprudent la soare poate să îmbrace un aspect neplăcut, în sensul că este mai îngroşată, are porii glandelor mai dilataţi, suferă modificări de genul ridurilor mai profunde şi suferă anumite modificări în ceea ce priveşte culoarea tegumentului”, a explicat prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful clinicii de dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Cum poate afecta expunerea la soare pielea

arsuri solarePotrivit specialiştilor, în mod normal, celulele pielii denumite melanocite sunt stimulate de radiaţiile ultraviolete, B şi A. Acestea produc pigmentul, dar nu întotdeauna această pigmentare este uniformă. „Sunt situaţii în care apar acele pete de dimensiuni mai mici care sunt în contrast cu culoarea normală a pielii, lentigo solar, aceste leziuni care dau un aspect inestetic. O altă pigmentare care poate să apară în această perioadă este la nivelul frunţii când se produce o bandă închisă la culoare, brună. În afară de aceste pigmentări inestetice, intervin acele arsuri solare, care trebuie luate în calcul inclusiv primăvara. La munte, la schi, spre exemplu, radiaţiile ultraviolete pot fi cu 25% mai puternice decât în zona de câmpie. Zăpada reflectă peste 80% din aceste ultraviolete”, a mai spus prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu.

Există şi anumite situaţii date de stilul de viaţă. Spre exemplu, marii consumatori de alcool au primăvara, în primele zile însorite, aşa-zisul eritem pelagroid, acea arsură solară în zonele descoperite şi o hiper pigmentare, tocmai prin tulburările de nutriţie provocate de consumul de alcool. Alte probleme pot să apară în timpul administrării unor tratamente. „Aproape în toate specialităţile există medicamente în cazul cărora medicul trebuie să avertizeze pacientul în legătură cu expunerea la soare. Acestea sunt din grupa antibioticelor, antiepilepticelor, din grupul hipertensivelor, din grupul medicaţiei endocrinologice care crează o forosensibilizare, fie prin mecanism fototoxic”, a mai spus medicul dermatolog.

Atenţie la aluniţe!

Anual, o sută de persoane care trec pragul clinicii din cadrul Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. La fel de adevărat este însă că, dacă sunt diagnosticate din timp, bolile de piele pot fi tratate. De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre  factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă.