Istoria telecomunicaţiilor, într-o expoziţie deschisă şi craiovenilor

0
302

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a deschis, ieri, la Craiova expoziţia aniversară dedicată împlinirii a 20 de ani de administrare modernă a spectrului radio în România.

Expoziţia este găzduită de Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică a Universităţii din Craiova şi prezintă publicului o colecţie de echipamente, documente şi diverse materiale care ilustrează modul în care au evoluat comunicaţiile româneşti de-a lungul vremii. În total sunt peste 100 de piese, unele cu o vechime de 50 şi chiar 60 de ani.

Printre exponate se numără modele ale ultimelor aparate telefonice de ebonită produse în ţara noastră, dar şi aparate telefonice folosite pe câmpul de luptă în al doilea război mondial, primele aparate de măsurare a frecvenţelor, precum şi modele de telefoane din ofertele primilor operatori de servicii de telefonie mobilă, dar şi o colecţie impresionantă de timbre. Craiovenii pot vizita expoziţia până pe 31 martie, de luni până vineri, între orele 8.00-15.00.

Până a ajunge la Craiova, piesele au fost expuse pentru prima dată anul trecut, pe 17 mai, la sediul ANCOM din Bucureşti, dar şi la Cluj, Iaşi şi Timişoara, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de când au luat naştere cele patru regii autonome, Romtelecom, Poşta Română, Radiocomunicaţii, Inspectoratul General al Radiocomunicaţiilor şi societatea comercială pe acţiuni Bancpost prin reorganizarea ROM-POST –TELECOM în 1991, prima regie autonomă respinsă la rândul său cu un an înainte din Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor.