Craioveni căutaţi de italieni pentru proxenetism, reţinuţi de poliţişti

0
133

Cinci persoane au ajuns, ieri, în arestul IPJ Dolj, în urma unor acţiuni ale poliţiştilor de investigaţii criminale. Aceştia, împreună cu “mascaţii”, au descins la locuinţele a trei persoane de etnie romă pe numele cărora autorităţile judiciare italiene emiseseră mandate europene de arestare întrucât sunt cercetate pentru că ar fi transportat şi exploatat sexual în Italia mai multe tinere. Alţi doi bărbaţi au fost ridicaţi după ce au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoarea.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj, împreună cu luptătorii Serviciului de Intervenţie Rapidă şi lucrători ai Secţiilor de Poliţie 2, 3, 4, 5 şi 6 Craiova au organizat, ieri, o acţiune pentru depistarea unor persoane de etnie romă pe numele cărora autorităţile italiene au emis mandate europene de arestare întrucât sunt cercetate pentru infracţiuni comise pe teritoriul acestui stat.

În documentele prin care se solicită extrădarea craiovenilor, autorităţile italiene au consemnat că “în perioada decembrie 2010 – martie 2011 aceştia au făcut parte dintr-un grup infracţional care a incitat la prostituţie şi a exploatat fete de naţionalitate română”, după cum se arată într-un comunicat al Parchetului Curţii de Apel Craiova. Dintre cei căutaţi pentru că au transportat mai multe tinere în Italia şi le-au obligat să se prostitueze, poliţiştii au reuşit să-i prindă, ieri, pe Viorel Radu (31 de ani), Viorel Parnică (43 de ani) şi Tudor Trancă (34 de ani).

În baza mandatelor europene de arestare, cei trei erau daţi în urmărire la nivel internaţional. Imediat după ce au fost luaţi “din pat” de oamenii legii, aceştia au fost duşi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. După ce i-au audiat, procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală au dispus, prin ordonanţă, măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore faţă de cei trei, ulterior fiind sesizată şi Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă a celor trei. Aceştia vor rămâne în arest până la definitivarea documentelor în vederea extrădării în Italia.

Viorel Parnică zis “Levier” a fost cercetat pentru mai multe infracţiuni de natură judiciară, comise cu violenţă, iar anul trecut, în luna aprilie, locuinţa sa a fost printre cele percheziţionate de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fraude informatice.

Tot ieri, ca urmare a activităţilor desfăşurate, poliţiştii au mai prins şi încarcerat alte două persoane pe numele cărora erau emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Este vorba despre Ionuţ Iacob, de 28 de ani, din comuna Daneţi, care fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni. Acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vot multiplu cu ocazia alegerilor parlamentare desfăşurate în anul 2009, a primit, iniţial o amendă, decizia Judecătoriei Craiova fiind atacată de procurori, iar pe 22 februarie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis recursul Parchetului, au rejudecat cauza şi l-au condamnat pe Iacob la 4 luni de închisoare pentru vot multiplu. La această pedeapsă s-a adăugat alta, de 2 ani şi 6 luni, la care fusese condamnat, cu suspendare în 2005, instanţa dispunând revocarea beneficiului suspendării, astfel că bărbatul are acum de executat 2 ani şi 10 luni de detenţie.

Un alt craiovean ridicat de poliţişti a fost Virgil Firan, de 32 de ani, condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei. Cei doi au fost introduşi în arest, de unde vor ajunge în penitenciar, pentru ispăşirea pedepselor, după cum a precizat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.