147 de cadre didactice titulare îşi vor pierde posturile din toamnă

0
116

Învăţământul preuniversitar a intrat în etapa de reorganizare pentru anul şcolar următor, care aduce noi schimbări. Grădiniţele pierd grupa pregătitoare, iar la licee, în clasa a IX-a, vor fi cu 800 de elevi mai puţini. Prin  urmare, noi posturi didactice dispar din organigramă. 147 de dascăli titulari rămân fără normele didactice actuale, fiind obligaţi să treacă printr-un nou set de evaluări şi şedinţe publice, care se vor finaliza, după actuala Lege a Educaţiei, pe 29 august. 

Cele mai multe restrângeri s-au făcut la educatoare şi profesori de discipline tehnice. Potrivit inspectorului şcolar general, Mihaela Moţăţeanu, au intrat pe lista restructuraţilor 43 de educatoare, dar şi 22 de profesori pentru instruire practică şi 16 ingineri.

Profesorii titulari restrânşi sunt supuşi, după noile reguli, unui adevărat maraton pentru a-şi putea continua activitatea didactică. Conform calendarului mişcării personalului didactic, în perioada 16-22 februarie au mers la unităţile de învăţământ care au afişat catedre libere sau vacante pentru a cere consimţământul de a candida pe un post. Pe 28 februarie s-a deschis o nouă sesiune de depunere a dosarelor la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, valabilă atât pentru dascălii care au primit consimţământul de la şcoli, cât şi pentru cei care au fost respinşi. Totul pentru a fi primiţi în prima şedinţă publică, din zilele de 15 şi 16 martie, pentru repartizarea unui post vacant sau rezervat în anul şcolar următor.

Noi criterii de repartizare

Repartizarea posturilor se face după noi criterii. Întâietate vor avea cadrele didactice care au primit acordul unităţilor de învăţământ, apoi cei care se soluţionează în cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ, iar la sfârşit dascălii aflaţi în restrângere care se soluţionează în ordinea descrescătoare a punctajului pe fiecare disciplină. Acesta vor avea la dispoziţie 1.002 norme şi fracţiuni de normă, din care 465 în mediul urban şi 5.29 în mediul rural. Deşi oferta pare bogată, sunt multe discipline cu puţine norme didactice. Titularii rămaşi nesoluţionaţi vor avea o nouă şansă în şedinţa din 29 august, când vor fi scoase posturile managerilor.