Victor Boştinaru: „Prioritatea României ar trebui să fie proiectele cu finanţare europeană”

0
999

Victor Boştinaru

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, a participat sâmbătă, 5 martie, la o conferinţă organizată în Craiova de Asociaţia „Law and Leadership” pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare în contextul reformei Justiţiei şi aderării României la spaţiul Schengen. Conform eurodeputatului, reacţiile lui Sarkozy şi ale Guvernului francez împotriva aderării României la spaţiul Schengen au fost în faza iniţială motivate politic, fără nici o referire la încălcări sau la criterii nerespectate. Mai mult decât atât, poziţia Franţei a fost destinată agendei interne pornind de la problema cetăţenilor de etnie romă, un subiect uşor de mediatizat.

„În chestiunea Schengen, Sarkozy este la fel de vinovat ca Traian Băsescu. Comportamentul, limbajul şi acţiunile celor doi au produs efecte similare. Însă, în condiţiile în care, în sistemul de gestionare vamal din România vorbim de corupţie, acesta este încă un factor major de îngrijorare. Odată cu sistemul Schengen ai acces la fluxul de date despre acţiuni criminale care vizează România sau alte ţări ale Uniunii Europene. Acest mecanism trebuie foarte bine securizat astfel încât nici un stat membru să nu se teamă că aceste informaţii se vor scurge de îndată ce vor fi accesibile şi să scape controlului celorlalţi. Este un mecanism de încredere maxim, la care România din păcate nu s-a calificat, mai ales prin dezvăluirile recente. Cu toate acestea, nu înseamnă că Sarkozy are dreptate sau Mecanismul de Cooperare şi Verificare este corect şi democratic” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Profesori americani, prezenţi la Craiova

Conferinţa intitulată „România – într-o reformă continuă” a mai adus în discuţie şi aspecte din culisele justiţiei Statelor Unite prezentate de doi profesori americani, James P. Kelly şi Nathan Sales, prezenţi la Craiova la invitaţia organizatorilor acestei dezbateri. De asemenea, s-a vorbit şi despre impactul politicilor şi directivelor Uniunii Europene asupra României din perspectiva reformei administrative. Membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, Victor Boştinaru a subliniat că:  „acordarea unei priorităţi absolute proiectelor cu finanţare europeană, stoparea reducerilor de personal şi de salarii pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene, coordonarea politicilor regionale pe termen lung şi parteneriatul cu toţi actorii implicaţi ar trebui să fie primele măsuri în vederea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene”.  Reforma regională şi administrativă nu a ridicat până în prezent interes în rândul politicienilor, fiind în afara agendei politice şi publice, post aderare. Evaluările arată că România necesită acţiuni imediate pentru eliminarea disparităţilor de dezvoltare atât pe plan intern şi în comparaţie cu alte ţări europene. 37% din primăriile din România nu au avut în 2009 o persoană responsabilă cu gestionarea proiectelor finanţate de UE.  Un alt studiu realizat de Fundatia Soros subliniază deficienţe în formarea profesională a funcţionarilor care coordonează fondurile europene, existenţa unor structuri paralele conducând la suprapunerea de competenţe şi creând confuzie pentru potenţialii beneficiari.

Parteneriatul cu actorii locali – cheia creşterii ratei de absorbţie

România se confruntă în continuare cu probleme cu privire la absorbţia scăzută a fondurilor europene. „Guvernul României ar trebui să acorde prioritate absolută pentru proiecte cu finanţare europeană care ar umple toate poziţiile vacante în sectorul public. Politica regională necesită capacităţii instituţionale pentru proiectarea, implementarea şi monitorizarea de dezvoltare în regiuni. Coordonarea acestor politici la nivel naţional ar trebui să se facă pe cicluri lungi, de preferinţă egal cu cicluri de finanţare europeană de şapte ani. În contrast cu filozofia politicii regionale europene, în România, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională au doar un rol administrativ, astfel încât capacitatea acestor entităţi de a influenţa politicile guvernamentale naţionale este simbolic. Chiar mai mult, regiunile de dezvoltare din România se bazează pe criterii administrative numai, fără dimensiunea politică, deci un obiectiv important al politicii europene de coeziune: parteneriatul cu actorii locali – nu este îndeplinit. Comunicarea şi aducerea conştientizarea actorilor regionali privind impactul unui proiect care a devenit una din cele mai bune practici pentru o comunitate locală, poate fi un element cheie în creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE”, a explicat europarlamentarul Victor Boştinaru. În cadrul dezbaterilor au mai luat cuvântul Irina Popescu, judecătoare şi profesoară de drept civil în cadrul Universităţii din Craiova, Ovidiu Călinescu, preşedintele Asociaţiei „Law and Leadership”, Bogdan Panaitescu, avocat şi secretar general al Asociaţiei „Law and Leadership”, Bianca Predescu, profesoară de drept internaţional în cadrul Universităţii din Craiova, Mihai Fifor, fost secretar de stat în Ministerul de Afaceri Interne, Anca Olimid, lector şi vicepreşedintă a Asociaţiei „Law and Leadership” şi Angela Ramona Dumitru, consilierul eurodeputatului Victor Boştinaru.

LAVINIA ILINA şi MARIN TURCITU