Istoria proiectului Black Sea Oil & Gas, într-o analiză a jurnaliștilor de la Ziarul Financiar

0
413

Ziariștii de la Ziarul Financiar (https://www.zf.ro/zf-24/care-este-istoria-proiectului-black-sea-oil-gas-primul-care-va-scoate-gaz-nou-din-marea-neagra-incepe-acum-10-ani-cu-decizia-incredibila-de-la-haga-si-cu-izbucnirea-scandalului-sterling-17866504) scriu ca, în 1992, statul român încheiase un contract „secret” de exploatare a gazelor din Marea Neagră cu compania canadiană  Sterling Resources. La finalul anului 2008, scrie Ziarul Financiar, un act adiţional secret completa contractul de explorare pentru perimetrele Pelican şi Midia din Marea Neagră.

În 2009, printr-o decizie a Curții Internaționale de Justiție, România a câștigat procesul cu Ucraina, revenindu-i o suprafață de 80% din platoul continental al Mării Negre, respectiv 9.700 de kilometri. Se spunea, la acea vreme, că zăcământul respectiv ar deține 70 de miliarde de metri cubi de gaze (producţia pe şapte ani a României) şi 12 milioane de tone de petrol (România mai produce azi circa 4 milioane de tone de petrol pe an). După proces, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a anunțat că se poate, de atunci, începe explorarea şi exploatarea pe suprafaţa câştigată.

La începutul lui 2014, compania vinde participaţia de 65% la o porţiune din perimetrul Midia, situat în platoul continental al Mării Negre, către ExxonMobil Exploration and Production România şi OMV Petrom. În 2015, Sterling Resources iese complet din scena petrolului românesc, fiind preluată de Carlyle – un colos american care administrează active de peste 210 miliarde de dolari prin 335 de vehicule de investiţii. Sterling Resources se transformă în Black Sea Oil & Gas, compania luând decizia de a începe producţia de gaze din zona de mică adâncime a Mării Negre.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deţinută de gigantul american Carlyle, este prima firmă implicată în noul val de explorări din Marea Neagră care a luat decizia finală de investiţii, urmând să treacă la dezvoltarea proiectului. Cele două zăcăminte ale BSOG, Ana şi Doina, care formează proiectul Midia, totalizează 10 miliarde de metri cubi de gaze şi pot oferi anual o producţie de un miliard de metri cubi de gaze, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din consumul României. Valoarea investiţiei este de 400 de milioane de dolari. (SURSA: Ziarul Financiar)