Fostul procuror craiovean Marius Vlădoianu, 3 ani de puşcărie pentru trafic de influenţă

0
77

Fostul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Marius Vlădoianu, a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Vlădoianu şi Ionel Tudosan, procuror DIICOT – Structura Centrală, au fost trimişi în judecată în 2015, pentru şantaj şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj, însă ÎCCJ i-a achitat pe amândoi pentru şantaj şi complicitate la şantaj. Hotărârea, pronunţată pe 31 ianuarie a.c., poate fi atacată cu apel, întrucât nu este definitivă.

justitieReamintim că magistratul Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie 2015, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar pe 17 iunie Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea acestuia din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Pe 29 iunie 2015 s-a înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dosarul în care Vlădoianu şi procurorul DIICOT Ionel Tudosan erau trimişi în judecată pentru şantaj şi trafic de influenţă, respectiv complicitate la şantaj. Procurorii DNA au reţinut în rechizitoriu că în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Marius Vlădoianu i-a ameninţat că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. În luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, după cum au comunicat procurorii DNA.

Partenerul său de dosar a fost achitat

După un an şi jumătate de proces, pe 31 ianuarie a.c., judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa. Ambii inculpaţi au fost achitaţi pentru şantaj, respectiv complicitate la şantaj, astfel că Ionel Tudosan a scăpat, iar Marius Vlădoianu a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, faptă pentru care a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, iar timp de doi ani după executarea pedepsei nu mai are voie să fie procuror: „condamnă pe inculpatul Vlădoianu Marius Radu la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 65 Cod penal din 1969, interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a), teza a II-a, b) şi c) (dreptul de a ocupa funcţia de procuror) Cod penal din 1969, pe durata de 2 ani după executarea pedepsei principale”, se arată în hotărârea ÎCCJ. Inculpatul trebuie să achite 6.000 lei cheltuieli judiciare, iar hotărârea poate fi atacată cu apel, întrucât nu este definitivă.