Țurțurii, îndepărtați cu ajutorul ISU Dolj

0
291

Pentru că vremea a început să se încălzească, țurțurii de pe clădiri care amenință să cadă sunt un real pericol pentru craioveni. Deși au obligația să își curețe acoperișurile și balcoanele de sloiurile de gheață, cei mai mulți dintre locatari nu se sinchisesc să le îndepărteze. La solicitarea Primăriei Craiova, un echipaj al ISU Dolj a luat, ieri, la rând, clădirile de pe o stradă din zona centrală, îndepărtând țurțurii cu mâinile goale.

În plin centrul Craiovei, pe strada „S C Nicolăescu-Plopșor”, țurțurii care s-au format pe balcoanele blocurilor sunt adevărate capcane pentru pietoni. Profitând de faptul că trotuarele sunt nedede ca-n palmă, fiind îndepărtat stratul de zăpadă până la negru, cei mai mulți pietoni merg fără grija că poate să pice ceva de sus. Din loc în loc, câte un mesaj de atenționare de genul „Cad țurțuri!” îi fac să mai arunce o privire la balcoanele blocurilor. Abia atunci zăresc dinții de gheață care rânjesc la numai câțiva metri deasupra capetelor lor. Ce le rămâne de făcut decât să ocolească imediat zona. Ajung pe carosabil, care e plin de mașini fiind o zonă centrală. De aici, claxoane, strigăte, înjurături …!

Sloiurile de gheață, curățate cu mâinile

La solicitarea Primăriei Craiova, o autoutilitară a ISU Dolj a ajuns, ieri, pe această stradă pentru a face ceea ce locatarii ar fi trebuit să facă, să curețe sloiurile de gheață. Circulația a fost oprită pentru o jumătate de oră, timp în care echipajul a îndepărtat, unul câte unul, țurțurii. Pentru clădirile mai înalte, cum este sediul Oficiului de Cadastru, s-a folosit o scară retractabilă care a fost întinsă până la acoperiș. Nu a fost deloc o operațiune simplă, ba din contră una delicată. Un pompier a urcat pe această scară și, pentru că exista pericolul să fie lovit chiar el de țurțuri, a dislocat bucățile de gheață cu mâinile. În tot timpul a trebuit să fie ghidat, de la sol, de un alt coleg care îi spunea unde sunt plasate formațiunile de gheață, vizibilitatea nefiind bună la înălțime.

Polițiștii locali au protejat zona

Sloiurile imense de gheață au căzut făcându-se bucăți pe trotuar. Angajații ISU și-au luat însă măsuri de precauție și au eliberat zona de mașinile care fusese parcate direct pe stradă. „Nu este ușor să dobori țurțurii de pe clădiri, îndeosebi după cele înalte. Trebuie să ții cont de faptul că gheața se poate dezlipi și te poți lovi chiar tu. Ca să nu existe incidente, noi curățăm țurțurii cu mâinile și îi aruncăm jos. Mai greu este cu trecătorii care nu înțeleg că trebuie să ocolească zona în care intervenim noi. Trebuie să stai și să le spui să se ferească”, a spus unul dintre angajații ISU care au îndepărtat ieri țurțurii de la balcoanele blocurilor de pe strada „Nicolăescu-Plopșor”. Aria de acțiune a pompierilor a fost păzită de doi polițiști de la Poliția Locală Craiova.

Amenzi usturătoare pentru neîndepărtarea țurțurilor

În Craiova continuă să fie, însă, multe alte acoperișuri care pot oricând să le pricinuiască necazuri trecătorilor din cauza țurțurilor. Autoritățile locale îi avertizează, din nou, pe proprietarii clădirilor, fie că sunt locatari sau este vorba de instituții publice, că sunt obligați să curețe de gheață atât trotuarul din fața intrărilor, cât și sloiurile care s-au format sub acoperișuri sau pe balustrada balcoanelor. Cei care nu își îndeplinesc aceste obligații riscă să fie sancționați de către Poliția Locală Craiova cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei pentru persdoanele fizice și 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Partea bună este că, din fericire, nici un craiovean nu a ajuns, până acum, la spital din cauza țurțurilor, care continuă totuși să fie extrem de periculoși.