Dacă tot nu producem mare lucru, să creştem… câini fără stăpân!

3
117

Se resimt din nou, deloc în surdină, vociferările unor asociaţii de protecţie a câinilor comunitari, nu a animalelor domestice, cum se intitulează, referitoare la scăderea efectivelor în Adăpostul Canin Pod Breasta. Care nu mai este full. Ori, ceea ce s-a petrecut în acest stabiliment al câinilor comunitari, asigură administratorul Jean Buzatu, se circumscrie întocmai prevederilor mult-discutatei Legi 258/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Întreg circul sordid pe această chestiune ar cam trebui să înceteze. Fiindcă este şi cinic şi ilogic şi nedemn. Repertoriul exaltat al asociaţiilor de protecţie al câinilor fără stăpân îl ştim şi din păcate n-a fost, deocamdată, decât în mică măsură, asezonat cu ultimele modificări legislative survenite. Mare lucru nu e de spus. Asociaţiile respective, „iubitoare de câini fără stăpân”, n-au decât să întreţină pe cont propriu şi în condiţiile legii ce efective canine găsesc de cuviinţă, dar nu pot impune, cu aer nătâng, sub nici o formă, care este optimul de încărcătură al Adăpostului Canin Pod Breasta. Discuţia este superfluă şi antrenează un derapaj realmente în neregulă. Totul ţine de teritoriul ridicolului, al jubilaţiei de a vocifera. La adresa Primăriei Craiova, asta obligatoriu. Pe o logică şuie. 10 miliarde lei vechi este suma alocată de la bugetul local pe anul în curs pentru stabilimentul menţionat. Sumă aproape insuficientă, ne spune un reprezentant al Primăriei, fiindcă, de pildă, cheltuielile cu eutanasierea şi incinerarea nu sunt incluse. Stranie situaţie! Să fie mărit bugetul? Nu este vorba, să ne înţelegem, de degenerescenţă sufletească, ci de o raţională conduită civică într-un mare municipiu, care se doreşte cuplat, nu doar cultural, marilor oraşe europene. Nu putem admite, în virtutea dragostei, uneori exaltată, faţă de aceste patrupede, încă prezente, dar reduse numeric, în centrul urbei, dar şi în restul cartierelor, conferind o imagine realmente dizgraţioasă şi prezentând un pericol iminent, un statut privilegiat. Admitem că sunt persoane înduioşate de câinii fără stăpân, semn, poate, şi al unei bunătăţi lăuntrice, dar totul trebuie să aibă o măsură. Să ne gândim, de pildă, că nu peste multă vreme începe sacrificarea mieilor şi iezilor născuţi în acest anotimp. Nu facem o paralelă anacronică, dar parcă am fi tentaţi să ne revoltăm la ceea ce admitem prin tradiţie. Nu mai continuîm. Dar în registrul amuţitoarei comedii, dacă tot nu producem mare lucru în Craiova, ceea ce ne întreţine îngrijorarea, ne-am putea gândi, de pildă, să creştem câini. În efective chiar mai mari decât şeptelul judeţului, pentru a putea fi luaţi în seamă ca nimeni alţii de pe pământul care ne ţine.

3 COMENTARII

  1. Dle Cantar, sunteti putin dezinformat, daca nu cumva comentariul dvs izvoraste din altceva. Ar trebui sa luati din evidentele Adapostului cata mancare s-a donat de catre aceste ONG-uri infierate de dvs, cate medicamente s-au donat, tocmai in ideea de a degreva bugetul local. Protestele ONG-urilor nu au fost nicidecum impotriva aplicarii legii, ci a aplicarii corecte a ei! Ceea ce nu se intampla acolo, in nici un caz!

  2. Lasand la o parte tonul ovational-vasilescian si usor poetic al expunerii, raspundeti la urmatoarea intrebare: cine produce cainii de 25 de ani si de ce operatiunea de ”etanasiere” se executa NOAPTEA, daca totul este conform legii? Keep dreaming d-le Cantar In acest trend, veti avea materie prima pentru un articol de aceeasi factura (ordonat probabil de un primar de alta culoare politica) si peste 10 ani.

  3. Autorul acestui articol este o tentativa de ziarist, un habarnist care vorbeste in urma unor ipoteze si a unor realitati stiute numai de el si alti habarnisti. Pai desteptu’ pamantului, de ce crezi mataluta ca se aloca sumele astea astronomice? de ce crezi mataluta ca, pe hartie, intretinerea unui caine este mai mare decat a unui copil sau batran? esti picat din luna? cainii aia mananca strict din donatii, nu au nici un fel de asigurare medicala… pai la cat zic ei ca cheltuie cu un caine, aia ar trebui sa stea in lux, si, probabil, sa li se livreze cate o pizza la fiecare 2 seri. In ce lume a ta traiesti, in care, o institutie a statului aloca banii declarati in totalitate unde se mentioneaza ca sunt alocati? Numai la noi intretinerea unui caine e mai scumpa ca a unui om, iar un km de sosea mai scum decat oriunde in europa. si vin ‘ziaristi’ de gen si ne spun noua ca acei caini chiar mananca banii aia. Sau, poate, ai nesimtirea crasa sa ne iei de retardati si noi chiar sa credem ca acei caini folosesc resursele alea financiare…. De ce crezi tu ca totul se face noapte si in zilele in care nu sunt asociatiile? caini se omoara de peste 20 ani si sunt tot in strada. De ce, habarnistul pamantului? macar, asa, pt cultura ta generala, sti cat costa o ‘eutanasie’? cel putin pe hartie? care e diferenta de pret intre ce propun asociatiile si ce propune ‘statul nostru iubit care ne vrea binele’? sti care din metode a dat cu adevarat rezultate in afara? nu stii… de unde sa sti? esti doar un habarnist cu gura mare care vorbeste despre lumi ireale..

Comments are closed.