Apele Romane Jiu au intevenit pe râul Jiu : S.G.A Dolj a închis stavila de la fosta stație de desecare a ANIF

0
594

În urma evoluției hidrometeorologice din ultimul interval, s-au produs creșteri importante de niveluri și debite pe râul Jiu și pe afluenții săi, cu depășirea COTELOR DE APĂRARE.

În această dimineață,  în jurul orei 10.00, pe dig mal stang al râului Jiu, zona Beharca-Tatomirești, în apropiere de confluența cu pârâul Almajel, la fosta stație de desecare a ANIF, s-a constatat că pe sub corpul digului, pe unde treceau conductele canalului de desecare, stavila confecționată din lemn a cedat sub presiunea debitului mare de apă, descărcând apa din râul Jiu în incinta indiguită.

În această incintă se află zona împădurită ăi terenuri agricole arate, necultivate.

Sistemul de Gospodărire a Apelor  Dolj prin Formația de lucru Scaiești și Formația Intervenție Rapidă intervine în încercarea de a bloca acest canal pentru a împiedica pătrunderea apei pe terenurile din aceasta incintă.

Nu sunt semnalate alte evenimente deosebite.

SITUAŢIA HIDROLOGICĂ în bazinul hidrografic Jiu în ultimele 24 de ore:

 

       Pe râul Jiu în ultimele 24 de ore, nivelurile si debitele au fost in scadere pe cursul superior si mijlociu, iar pe cel inferior au fost variabile.

La ora  06.00 se situeaza peste Cotele de Aparare:

 • Se situeaza peste COTA DE INUNDATIE:
 1. Jiu la s.h. Racari (DJ): H= 482 cm, Q= 989 mc/s, ( C.I. = 430 cm + 52 cm ). Tendinta este de scadere.
 • Se situeaza peste COTA DE ATENTIE:
 1. Jiu la s.h.Filiasi (DJ): H= 322 cm, Q = 701 mc/s, (C.A. = 300 cm + 22 cm ). Tendinta este de scadere.

r.Jiu la s.h. Podari (DJ): H= 388 cm, Q = 1000 mc/s, ( C.A. = 300 cm + 88 cm ). Tendinta este stationara.

 • Pe afluenti si celelalte rauri interioare, nivelurile si debitele au fost stationare si variabile in intreg bazinul.  Nivelurile pe rauri, la statiile hidrometrice, se situeazasub COTELE DE APARARE.
 • Totodată,în cursul zilei de ieri, 06.01.2021, Formația Scaiești și Formația Intervenție Rapidă din cadrul S.G.A Dolj, au realizat un dig în formă de potcoavă, necesar pentru închiderea canalului de remu al Jiului, de pe raza localității Sfircea, zona Ochișor.

  Pentru această acțiune s-au folosit urmatoarele materiale:

  –           87 saci cu nisip;

  –           27 kg. folie.

  La actiune au participat :

  –           3 muncitori ai Formatiei Interventie Rapida;

  –           5 muncitori ai Formatiei de lucru Scaiesti;

  –           2 angajati personal TESA.

  “Mentionam ca la aceasta actiune s-au folosit 2 autoutilitare. Interventiiile s-au desfasurat sub indrumarea si supravegherea sefului Formatiei Interventie Rapida si a sefului Formatiei de lucru Scaiesti. Se mentine inundata partea carosabila a DJ 606 F, care face legatura intre localitatile Racari si Bralostita, pe o lungime de cca. 100 m cu o inaltime a lamei de apa de 10 cm. Circulatia in zona este restrictionata de catre Politia Rurala si reprezentanti ai SVSU , fiind recomandata reducerea vitezei de deplasare. Masurile luate se vor mentine pana la remedierea situatiei si scaderea nivelurilor si debitelor pe raul JiiuFormatiile de lucru ale SGA Dolj continua actiunile de monitorizare si supraveghere a digurilor de aparare” , se precizează în comunicatul de presă al ABA Jiu,