Parteneriatul public-privat / Părţile urmăresc distribuirea corectă a riscului

0
406

Anul acesta şi Legea Parteneriatului Public Privat începe să-şi producă  efectele. Legea nr. 233/2016 aplică procedura de derulare a unui parteneriat public-privat ce are ca obiect realizarea, reabilitarea sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinat prestării unui serviciu public sau operării unui serviciu public.

Untitled-1Mecanismul de   aplicare a unui parteneriat public privat porneşte de la cooperarea între partenerul public şi cel privat pentru derularea unui proiect de interes public având o durată lungă de desfăşurare a raporturilor contractuale care să permită partenerului privat recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil.

În principiu, finanţarea proiectului se realizează din fonduri private şi uneori şi din fonduri publice iar părţile urmăresc distribuirea corectă a riscului. În înţelesul prezentei legi, prin partener public se înţelege orice autoritate contractantă în sensul Legii achiziţiilor publice nr. 98/2016. Orice persoană juridică sau asociere de persoane juridice poate să primească adjudecare contractului de parteneriat public-privat cu condiţia ca aceasta să nu fie un partener public. Finanţarea investiţiilor se poate realiza prin următoarele proceduri: integral din surse private sau în principal din surse private împreună cu surse publice. Dacă partenerul public participă cu finanţare, sursele de finanţare vor fi în mod exclusiv surse externe nerambursabile – fonduri comunitare sau contribuţia naţională la aceste fonduri. Pentru realizarea investiţiei se va constitui o societate care să exploateze respectivul proiect.

Nerestricţionarea artificială a concurenţe

Contractul de parteneriat public privat cuprinde în mod obligatoriu 20 de clauze minime. Dintre acestea amintim: obiectul proiectului realizat în parteneriat public privat;   condiţiile de înfiinţare si funcţionare a societăţii de proiect;   termenele de realizare a lucrărilor;   regimul juridic al bunurilor implicate în  proiect; modalitatea de finanţare a proiectului;   modalitatea de recompensare a partenerului privat; răspunderea contractuală a partenerilor; procedura şi limitele subcontractării; condiţiile de încetare a contractului. Durata contractului de parteneriat public privat va ţine cont în principal de perioada de amortizare a investiţiilor efectuate. Această durată ţine cont pe de o parte de nerestricţionarea artificială a concurenţe, precum şi de realizarea unui profit rezonabil pentru parteneriatul privat; iar pe de altă parte, de realizarea unui nivel suportabil al preţurilor pentru utilizatorii serviciilor realizate prin proiectul de parteneriat public-privat.