Craioveni la judecată în SUA, pentru fraude informatice

0
1055

Doi dintre craiovenii arestaţi preventiv în luna noiembrie, în baza cererilor de extrădare emise de autorităţile judiciare din SUA, au ajuns deja în Connecticut, unde urmează să fie judecaţi pentru infracţiuni informatice, iar al treilea “îşi face bagajele”. Aceştia fac parte dintr-un grup de 14 români, majoritatea craioveni, cercetaţi sau chiar condamnaţi la noi pentru fapte similare, acuzaţi de conspiraţie la comiterea de fraude bancare, fraudă şi furt de identitate, după ce, printr-o amplă operaţiune de “phishing” (înşelăciune) pe Internet, au prejudiciat mai multe instituţii financiare şi companii din SUA. Autorităţile judiciare americane au făcut cereri de extrădare, iar în luna noiembrie 2011 poliţiştii craioveni au “săltat” şapte dintre persoanele solicitate.

Reamintim că, la mijlocul lunii noiembrie 2011, reprezentanţii IPJ Dolj au fost anunţaţi că mai mulţi craioveni au fost daţi în urmărire internaţională, la solicitarea autorităţilor judiciare din SUA, care cer extrădarea lor întrucât sunt suspectaţi de comiterea unor fraude informatice în dauna unor cetăţeni americani, în perioada 2005-2007. Poliţiştii craioveni i-au reţinut, la momentul respectiv, pe Mihai Cristian Dumitru, de 26 de ani, Dragoş Nicolae Drăghici, de 27 de ani, Dumitru Ciprian Tudor, de 30 de ani, Ştefan Sorin Ilinca de 24 de ani, Andrei Bolovan, de 27 de ani (foto) şi Bogdan Boceanu, de 28 de ani, toţi din Craiova, ulterior fiind prins şi Laurenţiu Cristian Buşcă, de 26 de ani, tot din municipiu. Curtea de Apel Craiova le-a emis tuturor mandate de arestare preventivă, instanţa demarând procedurile de verificare premergătoare extrădării. Pentru că şi-au dat acordul, Buşcă şi Bolovan au şi fost extrădaţi, cei doi, împreună cu un alt român, Dragoş Răzvan Davidescu, de 38 de ani, apărând în faţa magistraţilor din Bridgeport, Connecticut, în cursul lunii decembrie 2011.

14 români sunt acuzaţi de înşelăciuni pe Internet

Tot în decembrie, pe 22, autorităţile americane au făcut publice şi informaţii ceva mai detaliate despre dosarul în care sunt cercetaţi craiovenii. Astfel, potrivit unui comunicat al FBI, 14 cetăţeni români au fost puşi sub acuzare în Statele Unite pentru delicte de conspiraţie, fraudă şi furt de identitate rezultând din presupusa lor participare la o schemă extinsă de “phishing” pe Internet. Este vorba despre Ciprian Dumitru Tudor, Mihai Cristian Dumitru, Bogdan Boceanu, Bogdan-Mircea Stoica, Octavian Fudulu, Iulian Şchiopu, Răzvan Leopold Schiba, Dragoş Răzvan Davidescu, Andrei Bolovan, Laurenţiu Cristian Buşcă, Gabriel Sain, Dragoş Nicolae Drăghici, Ştefan Sorin Ilinca şi Mihai Alexandru Didu, toţi cetăţeni români, după cum precizează comunicatul FBI. Potrivit rechizitoriului întocmit de autorităţile judiciare americane, unul sau mai mulţi dintre inculpaţi au trimis în 2005 un e-mail nesolicitat către o serie de persoane, pretinzând că ar fi din partea People’s Bank din Connecticut. Folosind această înşelăciune, inculpaţii ar obţinut informaţii personale şi financiare private, cum ar fi nume, adrese, numere de cont bancar, numere de card de credit, precum şi numere de securitate socială. Printre instituţiile financiare şi companiile presupus vizate de inculpaţi figurează Citibank, Capital One, Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Comerica Bank, Regions Bank, LaSalle Bank, United States Bank, Wells Fargo & Co., eBay şi PayPal. Românii au fost inculpaţi pe 18 ianuarie 2007 de un mare juriu din New Haven, iar pe 10 noiembrie 2010 un alt mare juriu a modificat rechizitoriul, fiind solicitată ulterior extrădarea inculpaţilor.

Majoritatea “americanilor” au antecedente

După cum spuneam, majoritatea inculpaţilor din dosarul instrumentat de americani sunt “cunoscuţi” de-ai procurorilor şi poliţiştilor de crimă organizată craioveni, care i-au cercetat în mai multe dosare vizând comiterea de fraude informatice. Astfel, după Buşcă şi Bolovan, Dragoş Nicolae Drăghici, se pregăteşte să pornească spre SUA din arestul IPJ Dolj, după ce, pe 21 decembrie 2011, cererea de extrădare formulată pe numele său a fost admisă. În cazul lui Ilinca, instanţa a hotărât să amâne extrădarea până când hotărârea din 16.12.2011 a Curţii de Apel Craiova, prin care a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare într-un dosar de fraude informatice va rămâne definitivă. Pentru Boceanu, Dumitru şi Tudor, pe 4 ianuarie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a dispus menţinerea arestului preventiv, fără să se pronunţe în privinţa extrădării. Asta şi pentru că, ultimii doi au fost condamnaţi definitiv la doi ani, respectiv doi ani şi 4 luni de închisoare, pe 29 noiembrie 2011, într-un alt dosar de infracţiuni cu carduri de credit. Ori, în aceste condiţii, rămâne de văzut dacă judecătorii craioveni vor dispune extrădarea lui Dumitru şi a lui Tudor sau aceştia vor ajunge în penitenciar pentru executarea pedepselor. Un alt craiovean inculpat în acelaşi dosar al autorităţilor din SUA, Alexandru Didu, a fost condamnat în acelaşi dosar cu Ilinca la 3 ani de închisoare cu executare.

Fiecare din cei 14 inculpaţi este acuzat de conspiraţie la comiterea de fraude bancare, ce prevede o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare şi o amendă de până la 1 milion de dolari, şi de conspiraţie la comiterea de fraude în conexiune cu dispozitive de acces, ce se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi o amendă ce poate ajunge la 250.000 de dolari. Unii dintre inculpaţi, inclusiv Davidescu şi Buşcă, sunt acuzaţi, în plus, de furt de identitate cu circumstanţe agravante.