Măsuri de ordine, în Dolj, în ziua alegerilor

0
238
Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.
Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare. Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. Astfel, în perioada 5-6 decembrie a.c., peste 1.500 de efective, dintre care 576 de poliţişti, 392 de jandarmi, 376 de reprezentanţi I.S.U. si 204 polițiști de frontieră vor asigura paza şi protecţia celor 531 secţii de votare, constituite pe raza judeţului Dolj. De asemenea, duminică, 6 decembrie a.c., peste 600 de reprezentanţi ai structurilor M.A.I., vor asigura măsuri de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale, pe raza judeţului Dolj. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă. Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel 158 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști. Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, lucrătorii M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate. În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj va avea în responsabilitate 288 de secţii de votare, constituite în 284 de locaţii, unde vor fi prezenţi 288 de poliţişti,  Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj va avea în responsabilitate 98 secții de votare dispuse în 90 locații, unde vor fi prezenți 196 de jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj va avea în responsabilitate 94 secții de votare dispuse în locații comune cu celelalte structuri MAI menționate anterior, unde vor fi prezenți 188 de pompieri, iar Sectorul Teritorial al Poliției de Frontieră Dolj va avea în responsabilitate 51 secții de votare dispuse în 51 locații, unde vor fi prezenți 102 polițiști de frontieră.
Vor fi constituite și rezerve de intervenție din care vor face parte și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Craiova, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare. Aproximativ 400 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale. Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor. De asemenea, specialiștii I.S.U. Dolj au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență. Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea. În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială. Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!