La Almăj, în 2018: După alimentarea cu apă… urmează canalizarea

0
640

Deşi iarna bate la uşă, reprezentanţii administraţiei locale din Almăj nu mai prididesc cu lucrările de infrastructură. Comuna are locurile mirifice, încărcate de istorie şi un primar destoinic. Cula Poenaru şi Biserica „Sfinţii Voievozi”, ambele ctitorii ale lui Barbu şi ale Catrinei Poenaru, sunt mândria oamenilor de aici. Toţi îţi vorbesc despre cele două monumente, iar când ajungi la edilul localităţii, Ion Răcăreanu, primar cu experienţă îţi vorbeşte despre infrastructura comunei, demnă de o localitate europeană. Peste 1 milion de euro, fonduri europene, vor fi investite într-un proiect amplu de asfaltare.

Ion Răcăreanu

Vorbim de 5,5 km de asfalt, asta în condiţiile în care localitatea doljeană Almăj nu mai are niciun metru de pământ, toată, de la un capăt la altul este betonată. Comuna are deja apă curentă şi vreo 500 de abonaţi şi urmează lucrările de canalizare, pe o lungime de 7,5 km. Anul 2018 va fi anul în care locuitorii din Almăj vor beneficia şi de această utilitate. Plecăm cu discuţia despre  Culă şi aflăm de la domnul primar că dacă mai există se datorează consiliului local, care cu ani în urmă a avut ideea de a construi în jurul acestei cule o şcoală. Peste drum de culă se află Biserica „Sfinţii Voievozi“, alt loc plin de istorie, 1787 fiind anul ctitoriei. Primarul, Ion Răcăreanu poate să-ţi vorbească despre aceste construcţii istorice două zile la rând, dar nu ratează niciun moment să vorbească şi despre investiţiile recente şi mai ales despre cele viitoare. „Anul ăsta a fost bun, se putea şi mai bun. Sperăm să fie un an mult mai bun 2018. Multe proiecte pe care ni le-am propus, în mare parte le-am rezolvat, altele urmează să le rezolvăm în 2018. Am reuşit să ajungem la un număr de 500 de abonaţi în ceea ce priveşte  alimentarea cu apă, pe care am finalizat-o în 2015, vorbim de cele patru sate ale comunei. Şi pentru că am terminat cu alimentarea cu apă, trecem la canalizare. Un milion de euro vom investi în 7,5 km de canalizare.

Teren de fotbal de 58.000 de euro

Anul trecut edilul localităţii Almăj ne vorbea despre ce ar vrea să facă în 2017, despre un proiect care contribuie la siguranţa cetăţenilor, a elevilor, a celor care mai întârzie pe străzi. “Vă spuneam anul trecut că vom avea în vedere în acest an şi îmbunătăţirea sistemului de iluminat stradal. Chiar de 1 Decembrie am finalizat acest proiect şi localitatea este acum o feerie. Am investit în această lucrare 3,7 miliarde de lei, toţi banii fiind din bugetul local, dar nu ne pare rău. Seara este ca şi ziua. Elevii şi bătrânii pot circula acum în toată comuna, în deplină securitate fiind lumină peste tot. Şi pentru că veni vorba de tineri. Avem şi pentru ei un proiect de suflet şi anume vom amenaja în 2018 un teren de fotbal, de 58.000 de euro în cadrul Grupului de Acţiune Locală (GAL) “Colinele Olteniei”. Proiectul este deja aprobat, urmează ca în 2018 să-l implementăm şi credem noi că prin toamnă se poate juca fotbal aici. Desigur, că nu rămânem cu dezvoltarea comunei la acest stadiu. Vom continua…”, a mai spus Ion Răcăreanu, primarul comunei Almăj.