Ministerul Sănătăţii: Proiectul legii vaccinării va fi finalizat în următoarele zece zile

0
379

ministerul_sanatatiiProiectul legii vaccinării va fi finalizat în următoarele zece zile, iar în perioada de 45 de zile cât timp va fi în dezbatere publică, “se vor aştepta observaţiile tuturor persoanelor şi instituţiilor interesate”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. “Proiectul legii vaccinării se află în stadiu de avizare, prin urmare pot fi aduse în continuare modificări la acest proiect. (…) În perioada de 45 de zile cât timp proiectul va fi în dezbatere publică, se vor aştepta observaţiile tuturor persoanelor şi instituţiilor interesate. În următoarele zece zile Ministerul Sănătăţii va finaliza acest proiect, urmând apoi publicarea lui la secţiunea transparenţă decizională”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii remisă luni agenţiei de presă MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, că legea vaccinării se află în stadiul de avizare şi că prevede, printre altele, ca părinţii să aibă obligaţia de a se informa înainte de a decide să dacă îşi vaccinează sau nu copiii, fiind prevăzute sancţiuni pentru lipsa de informare.

“Legea vaccinării este în stadiu de avizare, este practic finalul. Are trei capitole mari, importante. Pe de o parte ne dă baza legală pentru asigurarea stocurilor de vaccinuri, ceea ce este esenţial. Dacă ai baza legală atunci poţi să faci rezerve, dacă ai rezerve atunci nu mai rămâi fără vaccinuri. Al doilea lucru pe care îl face – ne asigură că există responsabilităţi foarte clare pentru fiecare, fie că vorbim de medicul de familie, fie că comisiile judeţene de vaccinare, fie că vorbim despre Ministerul Sănătăţii şi celelalte instituţii. Al treilea lucru pe care îl face foarte clar – stabileşte care sunt responsabilităţile ministerului, pentru eventualele efecte secundare pe care pentru prima dată Ministerul Sănătăţii le va recunoaşte. Va spune da, dacă există efecte secundare, ministerul îşi asumă responsabilitatea şi de asemenea care sunt responsabilităţile părinţilor, anume de a fi informaţi, de a lua decizia. Vor putea lua decizia să nu vaccineze copilul, respectiv să stabilească un plan de vaccinare, dar asta numai după ce se vor informa. Legea presupune obligaţia familiei de a se informa. Există sancţiuni, dar se referă strict la obligativitatea de a fi informat, de a lua o decizie informată”, a declarat Voiculescu, prezent la Centrul de Transfuzii Bucureşti.

La finalul lunii septembrie, Avocatul Poporului a cerut explicaţii Ministerului Sănătăţii cu privire la proiectul privind vaccinarea obligatorie. Solicitarea a venit în contextul epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătăţii precizând că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, fiind înregistrate trei decese, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire.