I-au urcat în simulator de impact pentru a-i convinge să poarte centura

0
253

Mai mulţi conducători auto, dar şi pasageri, au aflat, ieri, pe pielea lor, ce înseamnă un impact frontal. Şi asta la o viteză de 20 km/h. Depistaţi fără centură de siguranţă, aceştia au fost urcaţi într-un dispozitiv care simulează un accident, mai exact un impact frontal. Acţiunea, desfăşurată de Rotaract Club Craiova în parteneriat cu Poliţia Rutieră Dolj a avut drept scop încercarea de a-i convinge pe şoferi şi pasageri că centura de siguranţă le poate salva viaţa.

Poliţiştii de la Rutieră desfăşoară zilnic acţiuni de prevenire a accidentelor de circulaţie, una mai puţin convenţională fiind organizată ieri, în cadrul Campaniei naţionale „CONDU PRUDENT! ALEGE VIAŢA!”. În parteneriat cu Rotaract Club Craiova, poliţiştii Serviciului Rutier Dolj au încercat să-i conştientizeze pe şoferi, dar şi pe pasageri cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă. Astfel, pe strada Henri Ford din Craiova a fost montat simulatorul „crash”, un dispozitiv care le permite celor interesaţi să experimenteze un impact frontal la o viteză de aproximativ 20 de km/h. Poliţiştii de la Rutieră i-au „tras pe dreapta” pe şoferii care nu purtau centura de siguranţă, aceştia având posibilitatea să scape de amendă dacă încercau simulatorul. Cei mai mulţi au ales varianta „ieftină”, însă odată coborâţi din dispozitiv au declarat că nu vor mai circula fără centură. Asta pentru că au fost zgâlţâiţi serios, în ciuda vitezei mici.

Astăzi, în Piaţa Mihai Viteazu

„Campania din municipiul nostru se desfăşoară în zilele de 5 şi 6 decembrie 2014, în prima zi urmând a fi montat un simulator pe strada Caracal din Craiova, acolo unde şoferii opriţi în trafic de către poliţiştii rutieri vor avea ocazia să îl testeze, iar în cea de-a doua zi de campanie urmează să fim prezenţi în centrul oraşului, în Piaţa Mihai Viteazu, unde ne propunem să stăm de vorbă şi cu alţi participanţi la trafic, pietoni dar şi pasageri ai autovehiculelor. Membrii comunităţii locale vor avea acces la simulator în intervalul orar 12.00-16.00.

Şi în acest an, alături de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj prin Serviciul Rutier şi Primăria municipiului Craiova, ne-am propus să reducem numărul de accidente rutiere din localitate, cauzate de comportamentul agresiv la volan prin sensibilizarea şoferilor cu privire la condusul preventiv şi adoptarea unei conduite adecvate în spatele volanului. Prin activităţile pe care ni le-am propus dorim să accentuăm importanţa centurii de siguranţă şi rolul pe care aceasta îl are, în multe situaţii fiind cea care a salva vieţi”, a declarat Irina Cherciu, reprezentanta Rotaract Club Craiova.

71 de morţi în accidente de la începutul anului

În judeţul Dolj, de la începutul de anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, s-au produs 233 de accidente, în urma cărora 71 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 212 persoane au suferit leziuni grave. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt indisciplina manifestată de către pietoni în traversarea străzii sau utilizarea drumului public reprezentând 25% din numărul accidentelor produse, viteza, sub cele două forme, excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum şi neacordarea de prioritate de către conducătorii auto, pietonilor aflaţi regulamentar în traversarea străzilor, prin locurile special amenajate şi semnalizate. În această perioadă, în toată ţara poliţiştii rutieri organizează ample acţiuni în sistem integrat, în colaborare cu poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, pentru combaterea principlalelor cauze generatoare de accidente şi asigurarea unui climat de siguranţă rutieră. „În Dolj, numai în ultima săptămână, au fost constatate şi aplicate 295 sancţiuni contravenţionale, 144 dintre acestea fiind aplicate şoferilor care nu au respectat viteza legală de deplasare, 72 celor care nu au acordat prioritate pietonilor, iar alte 79 pietonilor care au traversat neregulamentar strada. Totodată, poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce 100 permise de conducere şi au retras 13 certificate de înmatriculare. Acţiunile preventive vor continua şi în perioada următoare în vederea diminuării riscului rutier şi conştientizării participanţilor la trafic cu privire la importanţa respectării normelor rutiere”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, inspector principal Alin Apostol.