Plecând de la informaţiile furnizate de SRI / Codruţ Sereş a fost condamnat la şase ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice

0
273
Codruţ Sereş

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice. Completul de trei judecători de la Înalta Curte l-a condamnat şi pe Zsolt Nagy, fost ministru al Telecomunicaţiilor, la cinci ani de închisoare, în acelaşi dosar. Ambele sentinţe sunt cu executare dar nu sunt definitive, inculpaţilor rămânăndu-le o singură cale de atac, la completul de cinci judecători al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi au fost acuzaţi de procurori că ar fi utilizat poziţiile pe care le ocupau în Guvern pentru a favoriza anumiţi concurenţi într-o serie de dosare de privatizare de mare importanţă. Mai exact, demnitarii ar fi furnizat informatii confidenţiale despre o serie de licitaţii organizate de minister pentru consultanţa sau privatizarea unor societăţi şi ar fi încercat, în unele situaţii, să influenţeze rezultatul unor licitaţii.

Potrivit agenţiei de presă HotNews.ro, demararea anchetei a venit din partea unor ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii, „care supravegheau domeniul economic”. Activitatea infracţională ar fi avut loc în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 şi ar fi constat, printre altele, într-o serie de acţiuni ilegale care ar fi menit să distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vânzare a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, de consultanta în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanţă în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română SA, dar şi de selectare prin licitaţie a consultantului international pentru listarea la bursa a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.