De Crăciun şi Revelion, poftiţi la Opera Română Craiova!

0
353

Două spectacole… de zile mari, în decembrie, la Opera Română Craiova: unul – intrat deja în tradiția instituției – dedicat sărbătorii Nașterii Domnului, altul – dat fiind succesul de care s-a bucurat la precedenta ediție, inaugurală – organizat chiar la cumpăna dintre ani.

 „Crăciun la Operă” va avea loc duminică, 22 decembrie, începând cu ora 19.00, și va aduce pe scenă, alături de artiștii craioveni, trupa de pop-opera „Distinto”, pe care craiovenii au mai putut să o asculte într-un concert de 1 Decembrie în centrul orașului. „Revelion la Operă” va însoți publicul, de la ora 20.00 a ultimei zile a anului până după miezul nopții, cu muzică, dans, momente comice, invitați speciali, între care Adrian Naidin (violoncel și voce), Oana Lianu (nai și pian), Ghenadie Rotari (acordeon) și mulți alți artiști, și, bineînțeles, cu surprize și șampanie.

Spectacole sunt organizate cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei Craiova, sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”, pentru ambele biletele fiind puse deja în vânzare la Agenția Operei Române Craiova (tel. 0351.442.471): costă între 10 și 30 de lei la „Crăciun la Operă”, 30 și 50 de lei la „Revelion la Operă”.

Un spectacol cu tradiție, anunțând sărbătoarea Nașterii Domnului

„Distinto”

Ca în fiecare din ultimii ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, Opera Română Craiova vă invită la „Crăciun la Operă”, spectacol realizat – duminică, 22 decembrie, de la ora 19.00 – de artiștii instituţiei, dar şi invitaţi din ţară. «Este un spectacol cu tradiție pe scena noastră, însă de fiecare dată am avut alți invitați – nume cunoscute și apreciate de public. În acest an, pe lângă Orchestra condusă de maestrul Alexandru Iosub, Corul și soliștii noștri, publicul se va putea bucura de recitalul trupei „Distinto”, aflată pe un trend ascendent și formată din voci foarte bune. Sunt singurii invitați, pentru că îi avem pe artiștii noștri cu un program destul de bogat», a precizat Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova.

Înființată în anul 2005 și avându-i în componență pe tenorii Octavian Dobrota, Marius Olteanu și basul Mihai Radu, „Distinto” este prima trupă pop-opera din România, cu colaborări de excepție cu artiști de renume, atât pe piața românească, cât și pe cea internațională. «„Crăciun la Operă” va fi un spectacol-concert într-o intimitate în care sensul spiritual să primeze, iar programul va cuprinde, desigur, lucrări care se pretează sărbătorii Nașterii Domnului», a adăugat Zamfir. Spectacolul va dura aproximativ două ore și jumătate și va fi prezentat de Alina Șerban, cunoscută de la emisiunile TVR Craiova și TVR3.

„Revelion la Operă” va avea la bază opereta straussiană „Liliacul”

Craiovenii sunt așteptați în sala Operei Române Craiova și la cumpăna dintre ani, când li se pregătește un spectacol grandios. Deși în 2012, la debutul proiectului, reprezentanții instituției își propuseseră să-l pună în scenă din doi în doi ani, au revenit asupra deciziei. „Am hotărât să-l organizăm și acum pentru că în 2014 clădirea Operei va intra în renovare și vor fi cel puțin doi ani în care, din păcate pentru craioveni, nu vom putea să-i mai invităm să petreacă Revelionul alături de noi”, a explicat managerul Antoniu Zamfir.

Spectacolul, în regia Arabelei Tănase, va începe la ora 20.00 și se va prelungi până la miezul nopții, când, pe acordurile Marșului straussian al lui Radetzky, va curge șampania și se va spune bun venit Noului An. „Revelion la Operă” va avea la bază, ca și anul trecut, opereta „Liliacul”, de Johann Strauss-fiul, pe libretul scris de Karl Haffner și Richard Genée, după nuvela „Le Reveillon” de Henri Melhac și Ludovic Halévy. «Va fi o oră și jumătate de poveste a operetei „Liliacul” de Strauss, cu distribuția clasică, apoi, după pauză, vom reveni la balul prințului Orlofsky», a dezvăluit Zamfir.

Violoncelistul Adrian Naidin și acordeonistul Ghenadie Rotari, între invitații la balul prințului Orlofsky

Adrian Naidin

Între invitații la bal se vor afla, de această dată, Oana Lianu – solistă vocală, interpretă la nai și pian, Petrică Popa – interpret la taragot, Ghenadie Rotari – instrumentist la acordeon, laureat al emisiunii-concurs „Românii au talent” de la ProTV, unde a obținut locul al III-lea, tânărul chitarist Radu Ionescu, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, recent invitat și la Balul Ambasadorilor de la Ateneul Român, unde a fost promovată Craiova pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Li se va alătura violoncelistul Adrian Naidin – „o revelație a ultimilor ani, atât pentru public, cât și pentru critică”, așa cum s-a scris despre el, un „one man show”, cum îl numește Antoniu Zamfir. Din 2001, Adrian Naidin este membru al Orchestrei Naționale Radio din București, iar la Craiova a putut fi ascultat recent, pe 7 noiembrie, în cadrul spectacolului „Caramitru – Mălăele, câte-n lună și în stele”, prezentat pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Ghenadie Rotari

De asemenea, invitați sunt baritonul Ștefan Ignat (Opera Națională din București), soprana Dragana Radakovic (Opera din Belgrad, Serbia), ca și soliștii Operei Române Craiova: Diana Țugui, Renata Vari, Sorin Drăniceanu, Ioan Cherata și Florin Ormenișan. Așteptată încă este confirmarea de participare a tenorului Bogdan Mihai, căruia publicul craiovean i-a oferit generoase aplauze în primăvară, când a interpretat pe aceeași scenă rolul Contelui Almaviva din „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini. „Între timp mai pot apărea mici schimbări, pentru că peste tot în țară se organizează în această perioadă spectacole. Sunt contacte între instituții, între artiști, unele se materializează, altele nu.. Și atunci e posibil să apară modificări”, a subliniat managerul Operei Române Craiova.

Desigur, nu vor lipsi din programul celor patru ore de spectacol surprizele și momentele umoristice. «Anul trecut i-am avut invitați pe Nae Lăzărescu și Vasile Muraru. Acum îi vor „suplini” actorii noștri, care au potențial artistic și pe care merită să-i promovăm. Sunt convins că vor avea mare impact!», afirmă Zamfir. Alături de artiști, își vor da concursul Orchestra și Corul instituției, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub.

În anii viitori, artiștii vor să petreacă și pe alte scene ale țării

Oana Lianu

„Revelion la Operă” se va încheia pentru publicul spectator odată cu ciocnirea unei cupe de șampanie, la miezul nopții. Însă pentru artiști, pentru prietenii și susținătorii financiari ai Operei Române Craiova, petrecerea se va prelungi. «Din experiența anului trecut, artiștii noștri, chiar dacă încheie spectacolul, nu rezistă și scot instrumentele și după aceea, creând „formații” ad-hoc și o adevărată atmosferă de sărbătoare», a mai spus Antoniu Zamfir.

Convingerea acestuia este că în anii viitori, chiar dacă „Revelionul la Operă” nu va mai putea fi organizat la Craiova, artiștii instituției vor petrece la miezul nopții pe alte scene din țară. Și asta pentru că nu puține sunt invitațiile primite din țară de a participa la acest gen de spectacole, din ce în ce mai des organizate. „Spre exemplu, acum am fost invitați la Hunedoara. N-am putut să mergem, pentru că facem Revelionul cu craiovenii. Dar de la anul vom putea să ne promovăm astfel și în alte orașe ale țării”, a adăugat managerul Operei Române Craiova.

Până la „Crăciun la Operă”, craiovenii mai sunt așteptați să (re)vadă opereta „La Calul Bălan”, pe muzica lui Ralph Benatzky (12 decembrie), și spectacolul „Zâna Păpușilor”, de Josef Bajer (19 decembrie), acesta din urmă prezentat în parteneriat cu World Vision. Reprezentația face parte din campania „Donatori de viitor”, în cadrul căreia Opera Română Craiova va „adopta” un copil sau doi spre a le asigura o viitoare pregătire muzical-artistică.

După „Revelion la Operă”, craiovenii sunt așteptați să revină în sala de spectacol pe 9 ianuarie 2014, când va fi prezentată opera „Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti. Îi vor urma, pe 11 ianuarie, opereta „Liliacul”, de Johann Strauss și, pe 15 ianuarie, un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale.

 

Până când activitatea Operei Naționale Craiova va continua, anul viitor, în actualul sediu, managerul Antoniu Zamfir încă nu poate spune, data începerii lucrărilor de reparații la sediul instituției fiind încă incertă. „N-aș putea să spun cu exactitate, pentru că sunt procedurile de scoatere la licitație a proiectului, apoi de scoatere la licitație a execuției. Dar, după estimările noastre, stagiunea 2014-2015 n-o vom mai putea deschide aici. Adică, în luna octombrie a anului viitor ar trebui ca în locul scaunelor și scenei să fie schele. Dacă între timp lucrurile se schimbă, noi va trebui să ne adaptăm situației și ne vom desfășura activitatea până în momentul în care vom fi nevoiți să eliberăm, ca să se poată lucra”, spune acesta.