Concert simfonic extraordinar, sub bagheta dirijorului Theo Wolters, din Olanda

0
308
Theo Wolters

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” continuă la Filarmonica „Oltenia”. Astăzi, ora 12.00, în cadrul „Zilei Porților Deschise”, iubitorii muzicii sunt invitaţi să participe gratuit la repetiţia generală a Orchestrei Simfonice a instituției, în limita locurilor disponibile în sală. Apoi, de la ora 19.00, sunt invitați la concertul extraordinar susținut sub bagheta dirijorală a lui Theo Wolters (Olanda), soliști fiind Dimitri Illarionov – chitară (Rusia) și Kasparas Uinskas – pian (Lituania).

Programul cuprinde Concierto de Aranjuez pentru chitară şi orchestră, de Joaquin Rodrigo, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43, de Serghei Rahmaninov, și Suita „Tablouri dintr-o expoziţie”, de Modest Musorgski – Maurice Ravel. Preţul biletului: 20 de lei.

Theo Wolters s-a născut la Melick (un oraş din sudul Olandei), în anul 1955. Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, fusese deja angajat ca prim-trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania), în perioada 1975-1979. Din anul 1979 a devenit membru al prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra. În paralel cu activitatea instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Pieter Stalmeier şi Roberto Benzi. Între anii 2004-2012 a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam.

Cât despre cei doi soliști ai serii, Dimitri Illarionov este unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai tinerei generaţii de chitarişti, laureat al mai multor competiţii internaţionale (S.U.A., Spania, Italia, Polonia, Rusia ş. a.),  iar pianistul lituanian Kasparas Uinskas a avut, de-a lungul timpului, numeroase apariţii pe prestigioase scene de concert, apreciate în termeni elogioşi de public şi criticii de specialitate.