Grupul BRD a raportat un profit net de 1,016 miliarde de lei în primele 9 luni din acest an

0
283

            Grupul BRD a raportat un profit net de 1,016 miliarde de lei în primele 9 luni din acest an, mai mare cu 10,3% în dinamică anuală, conducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de aproape 17%, în comparaţie cu nivelul de 13% obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Soldul creditelor nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, a crescut cu 11,5% în dinamică anuală, la 30 septembrie 2022. Pe segmentul retail, creşterea de 3,2% a fost susţinută atât de segmentul persoane fizice, cât şi de cel al clienţilor companii mici. Creditele pentru locuinţe au rămas principalul motor, cu o creştere consistentă, de 21% în dinamică anuală, în timp ce creditarea pentru consum a fost rezilientă, aşa cum o reflectă cota de piaţă cvasi-stabilă în contextul unei pieţe care încetineşte, se precizează în comunicat. Finanţările acordate companiilor au crescut cu 30,9% faţă de 30 septembrie 2021, evoluţie determinată atât de activitatea impresionantă pe segmentul IMM-urilor (+49,5% faţă de 30 septembrie 2021), cu credite în valoare de 1,4 miliarde lei aprobate în cadrul programului IMM Invest, cât şi de o creştere solidă a creditelor acordate companiilor mari (+22,4% faţă de 30 septembrie 2021). Activitatea de leasing a înregistrat, de asemenea, o creştere de 12,2% faţă de 30 septembrie 2021.

“În primele nouă luni ale anului 2022, BRD a înregistrat o performanţă solidă la nivelul tuturor liniilor de activitate, în ciuda unui context economic plin de provocări. Avântul creditării s-a menţinut la un nivel ridicat. Creditarea persoanelor fizice cu împrumuturi pentru locuinţe a progresat în continuare, producţia nouă fiind cu 21% mai mare. Cota de piaţă pe creditele de consum a rămas rezilientă în condiţiile unei încetiniri a pieţei, după anul-record 2021. Creditarea companiilor a avut o performanţă remarcabilă (+31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), susţinută de ambii săi piloni, cu o creştere extraordinară a creditării atât pe segmentul IMM-urilor, cât şi pe cel al companiilor mari. BRD s-a implicat activ în programele guvernamentale de sprijinire a economiei, cu credite aprobate în valoare de 1,4 miliarde lei în primul semestru al anului 2022 (programul IMM Invest nu a mai fost operaţional după finalul lunii iunie).”, a spus Francois Bloch, CEO, BRD Groupe Societe Generale.