Ministrul Stroe (PNL): În 2020 am pus bazele reconstrucţiei sportului, a infrastructurii sportive şi de tineret

0
1022

Craioveanul Ionuţ Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului, a definit primul său an de mandat de minstru drept unul „al dezvoltării”. Declaraţiile au venit într-o conferinţă de presă la sediul MTS şi au cuprins o listă de 10 mari obiective atinse în ultimele 365 de zile. Între ele: aducerea organizării EURO2020 în România la un nivel „occidental”, repornirea în siguranţă a sportului sau demararea refacerii bazelor de tineret cu zeci de milioane de euro din fonduri europene din noul plan de reconstrucţie al UE.

Ministrul Stroe (PNL) a trecut în revistă 10 „borne” atinse pentru tineret şi sport într-un an cu multe provocări neaşteptate: pregătirea desfăşurării EURO 2020, achitarea datoriilor istorice la premierile sportivilor (peste 25 de milioane de lei restante achitate la zi), obţinerea de fonduri europene pentru investiţii în Sport şi Tineret, demararea unui program amplu de refacere a centrelor de agrement pentru tineret cu un buget care va ajunge la peste 117 milioane euro, investiţia în sportul de masă prin acordarea voucherelor pentru copiii şi juniorii înscrişi pentru prima dată la un club sportiv, demararea programului Generaţia 28 – pentru finanţarea activităţilor privind instruirea, pregătirea sportivă şi realizarea de competiţii sportive ale copiilor şi juniorilor.

Un loc importantau ocupat în acest an şinoul Program de Excelenţă în Sport, prin care se va susţine financiar de la Guvern organizarea mai multor competiţii internaţionale în România, înfiinţarea Consiliului Naţional Pentru Tineret, lansarea proiectelor pentru tinerii NEETs (care nu sunt încadraţi în nicio formă de educaţie sau muncă), şi, nu în ultimul rând, gestionarea crizei COVID-19.

EURO2020, în condiţii „occidentale” în România, la anul

“Când am preluat acest eveniment, m-am îngrozit. Mi-ar fi fost ruşine să organizăm cel mai important eveniment sportiv pentru România cu stadioane neterminate, cu cârpeli, fără o cale ferată care să lege Aeroportul Otopeni de Gara de Nord. La data organizării EURO, vom avea stadioanele gata, un Aeroport Băneasa ultramodern şi funcţional. Vă pot asigura că în luna iunie vom găzdui un eveniment la un cu totul alt nivel decât am fi făcut-o în acest an. Un eveniment de care vom putea fi mândri, în condiţii occidentale”, a declarat Ionuţ Stroe despre evenimentul amânt de UEFA pentru iunie 2021.

Reaşezarea sportului ca şi componentă a vieţii sociale în România. Tinerii şi copiii, o prioritate

Ministrul a subliniat cum a schimbat pandemia tot, dar a păstrat un lucru esenţial pentru Guvern: „Obiectivul central al activităţii noastre în cadrul MTS a fost şi a rămas reaşezarea sportului ca şi componentă a vieţii sociale în România: plecând de la sportul de masă, la nivelul echipelor naţionale şi investiţiilor mult-aşteptate în zona sportivă. Sportul a fost pentru o perioadă blocat, dar am reuşit să îl redeschidem în siguranţă în mod treptat. Consider că, în acest moment, toţi cei care practică sport după regulile MTS şi Ministerului Sănătăţii o fac în siguranţă”. Ionuţ Stroe a anunţat şi un proaspăt Ordin comun cu ministerul sănătăţii, care va permite o testare mai rapidă la nivelul ligilor inferioare şi de copii şi juniori, prin intermediul unor teste rapide recent omologate.

Introducerea unor programe şi proiecte pentru copii şi tineri a devenit o prioritate în 2020, pe lângă deja mediatizatul proiect de acordare a voucherelor de 300 de lei pentru echipament sportiv: „Am demarat un program naţional, Generaţia 28, pentru instruirea, pregătirea sportivă şi realizarea de competiţii destinate sportului juvenil. Precum şi a persoanelor cu nevoi speciale. Până la venirea mea în Minister, nu aveam operaţional un astfel de program, care să finanţeze un program special destinat copiilor şi tinerilor. Sunt sigur că astfel putem revitaliza ceea ce înseamnă sport şcolar”, a declarat ministrul.