12 milioane de euro se vor întoarce la bugetul Craiovei

0
551

Autoritățile locale pregătesc documentația tehnică pe baza căreia va fi depus proiectul de reabilitare a podului din Parcul „Nicolae Romanescu”, o componentă care nu a putut fi prinsă în proiectul inițial. Potrivit primarului Mihail Genoiu, această investiție a fost estimată, ultima dată, la peste 1 milion de euro.

12 milioane de euro, fonduri europene, se vor întoarce la bugetul Craiovei, în următoarea perioadă, acești bani reprezentând cheltuielile pe care autoritățile locale le-au făcut cu lucrări de infrastructură în Parcul Romanescu, lucrări pe care însă oficialii europeni nu au mai putut să le deconteze în totalitate, expirând termenul din proiectul inițial. O sumă de aproximativ 1 milion de euro din acest total o va reprezenta și cheltuiala pe care municipalitatea trebuie să o facă în proiectul de reabilitare și consolidare a podului suspendat, pod care, după cum se știe, nu a putut să fie prins în proiectul inițial, deoarece, la rândul lui, suferise niște lucrări de reparații ce nu ieșiseră încă din garanția de 3 ani.

Achiziție publică pentru verificarea documentației

Autoritățile locale au pornit demersurile în acest sens, prima condiție în vederea obținerii acestei finanțări europene fiind verificarea documentației tehnice pe baza căreia se va face propriu-zis lucrarea. Concret, potrivit datelor publicate pe site-ul primăriei, se află în procedură de achiziție publică „verificarea tehnică de calitate a documentaților elaborate în vederea realizării investiției de consolidare a podului”. Cu alte cuvinte, autoritățile caută o firmă care să verifice și să avizeze, potrivit standardelor în construcții, dacă documentația existentă este corespunzătoare. Printre actele care vor fi verificate fiind menționate proiectul tehnic, caietul de sarcini, etc.

3,6 milioane de lei, ultimul deviz al proiectului

Primăria Craiova a început să reabiliteze podul în aprilie 2018. Atunci a fost lansată licitaţia, costul total al proiectului tehnic şi lucrărilor fiind estimat la 4.269.672 de lei (fără TVA). Durata de execuţie a fost stabilită la nouă luni, după ce va fi gata proiectul tehnic. Lucrarea a fost atribuită firmei Antriter Manual Art SRL, din Bucureşti, pentru suma de 3.612.084 lei, fără TVA. În noile condiţii, această sumă de aproape un milion de euro nu ar mai fi alocată de la bugetul local, ci va intra şi ea în banii care vor fi decontaţi de Uniunea Europeană. Pentru Craiova, acest lucru ar constitui un mare câştig, cei 7 milioane de euro investiţi anterior, la care se alătură costurile pentru modernizarea podului suspendat constituindu-se într-o economie mare care se face la bugetul local.

Autoritățile reușiseră să acceseze doar 7 milioane de euro

Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu ” s-a făcut pornind de la un proiect pe fonduri europene, demarat în 2015, care cuprindea refacerea aleilor, podeţelor şi decolmatarea lacului, plus reţele de irigare şi supraveghere video. În octombrie 2015, a fost semnat contractul de lucrări cu firma Mitliv, pentru suma de 47,3 milioane de lei, fără TVA. Din aceşti bani, autoritatea locală nu a putut să atragă din bugetul UE decât aproximativ 4 milioane de euro, fiindcă a expirat perioada de implementare a proiectului. Restul de 7 milioane de euro au fost acoperiţi din alocaţii de la bugetul local, în următorii doi ani, până la finalizarea tuturor lucrărilor angajate prin proiect.