Spitalul Victor Babeș din Craiova „dărâmat de cutremur”

0
392

Zeci de ambulanțe și autospeciale ale pompierilor au alergat, ieri, prin oraș, din cauza unui “cutremur” care a afectat grav clădirea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova, dar și alte obiective din municipiu. Mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături sau au rămas blocate în lifturi și diverse încăperi, astfel că pompierii au intervenit să le salveze, dar și să-i protejeze pe pacienți și personalul de substanțele toxice și periculoase răsturnate. Din fericire, toate aceste imagini apocaliptice au făcut parte dintr-un exercițiu pus la cale de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj pentru a verifica modul de reacție a tuturor forțelor care trebuie să acționeze într-o situație reală. Problema este că avem un recent exemplu, infernul de la Clubul Colectiv din București, care ne arată că situațiile reale sunt mult mai greu de gestionat. Și asta în ciuda numărului mare de oameni a căror datorie este să intervină prompt…

Un „cutremur” produs ieri dimineață, la ora 10.00, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, și cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 100 km, s-a resimţit puternic în Craiova, fiind distruse o mulțime de obiective. Imediat după cutremur, prefectul judeţului Dolj este informat de către inspectorul şef al ISU Dolj despre prăbuşirea unui planşeu şi tronson de scări la etajul 4 al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova. În urma acestui eveniment, 5 persoane s-au refugiat pe acoperişul clădirii C4, iar 10 persoane prezintă traumatisme multiple, aflându-se la etajele inferioare. Deoarece nu erau asigurate corespunzător, 6 recipiente cu diferite substanţe chimice utilizate în laborator s-au răsturnat, existând pericolul contaminării unităţii sanitare. Totodată, în curtea interioară a spitalului, în dreptul staţiei de oxigen, au fost identificate 4 recipiente cu inscripţia „Pericol toxic”, necesitând intervenţia imediată a echipajului CBRN din cadrul ISU Dolj. Comandantul intervenţiei, aflat în punctul de comandă este informat că pe platforma clădirii de la intrarea în curtea interioară a spitalului s-au refugiat numeroase persoane, impunându-se salvarea imediată a acestora, întrucât există riscul prăbuşirii construcţiei în urma afectării structurii de rezistență. Din cauza undei de şoc provocate de cutremur, liftul principal al clădirii C4 a fost afectat şi 7 persoane au fost surprinse în lift, între etajele 3 şi 4. Printre acestea se află 2 persoane diabetice, ce necesită administrarea insulinei, de aceea se impune salvarea imediată a acestora. Mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături așa că trebuie scoase de acolo, iar în timp ce efectuau lucrări pentru remedierea defecţiunilor la reţelele de energie electrică, apă şi canalizare, muncitorii au descoperit la o adâncime de 140 cm un proiectil exploziv calibrul 75 mm.

Tot acest scenariu a fost pus la cale de autorități pentru a verifica modul de reacție al forțelor de intervenție angrenate într-o situație de urgență reală. Potrivit reprezentanților ISU Dolj, exercițiul a fost un succes și toate instituțiile implicate au intervenit corespunzător atribuțiilor lor. Dacă ar fi vorba însă de o situație reală, până și salvatorii știu că există posibilitatea unor sincope…