Peste 270 de urmăriți prinși și încarcerați de polițiștii doljeni

0
98

În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii doljeni au pus în executare 2710 de mandate emise pe numele unor persoane care fie au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoare, fie erau date în urmărire de diverse state pentru infracțiuni comise acolo. În plus, polițiștii doljeni au preluat și 23 de persoane prinse și extrădate de țările unde se ascundeau, acestea fiind de asemenea încarcerate în penitenciarele din Craiova. De altfel, în cursul zilei de miercuri, două persoane condamnate definitiv, una dintre ele dată în urmărire internațională, au ajuns după gratii, în urma activităților polițiștilor doljeni.

Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă civică prin depistarea şi prinderea persoanelor urmărite în temeiul legii este unul dintre principalele obiective ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. Potrivit analizei făcute la nivelul instituției, în primele 9 luni 2015, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale, cu precădere cei pregătiţi în identificarea şi prinderea persoanelor urmărite, au desfăşurat nu mai puțin de 34 de acţiuni pe această linie. În urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia doljeană, au fost identificate 271 persoane pe numele cărora existau mandate emise de  instanţele de judecată, sau erau căutate de autorităţile judiciare din alte state europene. Poliţiştii au colaborat, în permanenţă, cu Biroul Naţional Interpol şi au beneficiat de date și informații suplimentare obținute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Inspectoratul General al Poliției Române. De asemenea, au fost executate 23 misiuni de extrădare a persoanelor pe numele cărora se emiseseră mandate europene de arestare şi au fost reţinute sau arestate în aceste ţări, dar şi 13 misiuni de escortă a persoanelor urmărite în temeiul legii care au fost depistate în alte judeţe, în special în punctele de trecere a frontierei. Dintre cele 271 de persoane ridicate în baza mandatelor emise pe numele lor, în 153 de cazuri a fost vorba despre mandate de executare a pedepselor închisorii pentru condamnați definitiv, 49 au fost mandate de arestare preventivă, alte 49 au fost mandate de arestare europene, iar în 20 de cazuri a fost vorba despre sentințe penale de internare.

Astfel, doi urmăriți au ajuns după gratii în cursul zilei de miercuri. Potrivit IPJ Dolj, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Dolj l-au preluat, miercuri, din Aeroportul Otopeni pe D.I., 16 ani, din Băileşti, acesta fiind extrădat de autorităle judiciare din Italia. Cel în cauză era urmărit general din data 29.06.2015, întrucât se sustrăgea sentinţei emise de Judecătoria Craiova pentru furt din societăţi comerciale, fiind condamnat 1 ani şi 6 luni internare într-un centru educativ. De asemenea, minorul era urmărit internaţional din data 11.08.2015, fiind arestat de curând în Italia. Ajuns în Craiova, D.I., a fost preluat de poliţişti din cadrul Compartimentului de Investigaţii Criminale Băileşti şi încarcerat la Centrul de Reeducare Buziaş. În plus, miercuri seară, lucrători ai Secţiei 8 Poliție Rurală Rast şi cei ai Postului de Poliţie Bistreţ l-au depistat pe Petrică Adîr, de 45 de ani, domiciliat în Craiova pe numele căruia Judecătoria Segarcea a emis mandat de executare a pedepsei privative de libertate, având de executat 2 ani şi 3 luni închisoare, pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Craioveanul a fost încarcerat de către polițiștii doljeni la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.