Consilierii municipali au aprobat taxele pentru 2016

0
120

Aleșii locali au aprobat, ieri, proiectul privind taxele și impozitele locale pentru anului 2016. Ședința a durat numai câteva minute, timp în care s-a citit proiectul – singurul de pe ordinea de zi –, votul fiind unanim.

După ce au fost prezentate mai întâi într-o dezbatere publică, la mijlocul lunii trecute, taxele și impozitele au fost votate, ieri, de aleșii locali. Fără nici o interpelare din sală, consilierii municipali, întruniți într-o ședință extraordinară, au ridicat mâna și au votat în unanimitate proiectul. Primăria Craiova a propus următoarele cote de impozitare a clădirilor, în funcție de scopul lor, conform noului Cod Fiscal: la persoane fizice – clădire rezidențială (de locuit) cu 0,08% și clădire nerezidențială (cu destinație comercială) cu 0,2%; iar la persoane juridice – clădire rezidențială (care poate fi și un sediu social, dar fără activitate economică) cu 0,2% și  clădire nerezidențială cu 1,3%.

Sumele nu cresc mult față de anul acesta

După cum se observă, în cazul persoanelor fizice, Primăria Craiova a propus o cotă minimă, iar în cazul persoanelor juridice, cotele sunt maxime. Ca o concluzie, taxele și impozitele vor fi relaxate în anul ce urmează. Pentru locatari, chiar dacă se adaugă și impozitul pe terenul de sub casă sau apartament, suma pe care o vor plăti sub formă de impozit pe clădire nu crește foarte mult față de anul acesta. De cealaltă parte, la persoanele juridice, deși se merge pe cote de impozitare maxime, sumele pe care le vor plăti aceștia sunt, totuși, mult mai mici decât în 2015. Impozitele pe teren și mașini rămân la nivelul celor din 2015. Totodată, Primăria Craiova a acordat un an de grație proprietarilor de clădiri monument care nu au fațadele refăcute, urmând să le impozite cu 500% din 2017.