La Ierusalim, Israel / Lansarea volumului „România – Israel, 1948 – 1969, Diplomatic Documents”

0
307

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a lansat la sfârşitul săptămânii trecute, la reşedinţa preşedintelui israelian, Reuven Rivlin, volumul România – Israel, 1948 – 1969, Diplomatic Documents. Lansarea volumului s-a făcut în prezenţa oficialilor israelieni şi a delegaţiei Grupului S&D, aflată într-o vizită în Israel în perioada 28-30 octombrie.

Volumul Romania – Israel, 1948 – 1969, Diplomatic Documents este primul dintr-o serie dedicată relaţiilor bilaterale ale României, care se întinde pe două decade de relaţii diplomatice neîntrerupte dintre România şi Israel, începând cu momentul recunoaşterii la 11 iunie 1948 a tânărului stat şi a guvernului provizoriu condus de Ben Gurion şi încheind cu ridicarea reciprocă a reprezentării diplomatice la rang de Ambasadă, pe 17 august 1969. Lansat atât la Bruxelles dar şi la Craiova, volumul de relaţii internaţionale reprezintă un studiu aprofundat al principalelor momente care au marcat prietenia dintre cele două state, România şi Israel, dar şi o reiterare a peste de 65 de ani de relaţii strânse.

O invitaţie adresată tinerilor generaţii din cele două state

„Lansarea acestui volum, aici, la Beit HaNassi, în Ierusalim, a presupus eforturi considerabile şi doresc să mulţumesc Ministerului Afacerilor Externe din România dar şi părţii israeliene pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în desfăşurarea acestui eveniment. Importanţa acestui volum pentru istoria relaţiilor noastre diplomatice cu statul Israel este subliniată nu doar de auditoriul prestigios de astăzi, ci şi de interesul şi preţuirea pe care înalţii oficiali israelieni au acordat-o acestui moment. Cartea se adresează nu doar mediului academic sau pasionaţilor de istorie, ci este în egală măsură, o invitaţie adresată tinerilor generaţii din cele două state de a continua relaţia privilegiată dintre naţiunile şi statele noastre” a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.

Întâlniri cu înalţi oficiali israelieni

Lansarea volumului a avut loc cu ocazia vizitei delegaţiei Grupului S&D la Ierusalim, delegaţie condusă de către eurodeputatul PSD Victor Boştinaru. Pe agenda vizitei au fost incluse întâlniri cu înalţi oficiali israelieni şi cu conducerea Partidului Muncii din Israel. Punctul central al vizitei a fost primirea delegaţiei de către preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin. Volumul România – Israel, 1948 – 1969, Diplomatic Documents a fost lansat şi la Ambasada Romaniei la Tel Aviv, eveniment care s-a bucurat de participarea unui număr impresionant de personalităţi diplomatice, profesori universitari şi oameni de ştiinţă israelieni.