Testare gratuită a plămânilor, la Craiova

0
1091

Craiovenii îşi pot verifica gratuit sănătatea plămânilor în cadrul unui program ce se desfăşoară până pe 4 decembrie. Acesta are loc în spitale şi clinici din peste 30 de oraşe din toată ţara, în cadrul celei de-a cincea ediţii a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”. 

Nu mai puţin de 64 de medici oferă, pe parcursul lunii noiembrie, spirometrii gratuite pentru cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Spirometria este un tip de analiză care seamănă cu testarea nivelului de alcool în aerul expirat, iar rezultatele se dau pe loc. Este un test simplu, nedureros care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate expira şi timpul necesar pentru a face acest lucru.

Testările se vor face numai în baza unor programări la medicii şi clinicile care se găsesc pe site-ul www.desprebpoc.ro. În Craiova, medicii implicaţi în această campanie sunt dr. Daniela Bica (număr de telefon pentru programare – 0762.269.328), Gabriela Bunea (0251.441.267), Gabriela Grigorie (0741.926.363) şi Dragoş Nicolosu (0251.542.333).

Tot mai mulţi bolnavi cu afecţiuni ale plămânilor

Aproape 10.000 de români suferă de BPOC, o boală a plămânilor despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, depăşind în următorii ani diabetul zaharat. Din păcate însă, mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Iar atunci când aceste cazuri sunt depistate, doar jumătate din pacienţi urmează corect tratamentul, existând astfel o probabilitate crescută de a dezvolta complicaţii în timp. De altfel, din cauza creşterii consumului de tutun la ambele sexe, a accentuării poluării aerului, boala, odată specifică sexului masculin, în prezent afectează şi femeile în proporţii relativ egale.

Medicii mai spun că principala problemă când vine vorba de BPOC este aceea că simptomele sunt prea puţin cunoscute de bolnavi şi cei mai mulţi nu îşi dau seama că este vorba de o boală gravă, care avansează rapid în lipsa unor măsuri prin care să o controleze. În situaţia în care nu merg la doctor, pacienţilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, în special în mediul rural, acolo unde boala este mai răspândită.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa de rezistenţă la efort, tusea, expectoraţia şi senzaţia de sufocare. Testările de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru că boala este cronică şi, prin urmare, incurabilă, depistarea la timp joacă un rol foarte important. De altfel, singura şansă în momentul de faţă pentru bolnavi este legată de încetinirea evoluţiei bolii şi creşterea calitatea vieţii pacienţilor.

Analize gratuite în peste 30 de oraşe

Boala afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Cel mai des factor întâlnit de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici – cărbune, lemn sau gunoi de grajd.

Testările pentru depistarea BPOC vor avea loc în oraşele – Alba, Arad, Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Băileşti, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Călăraşi, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Luduş, Lugoj, Mediaş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Urziceni şi Vâlcea.

România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte incidenţa mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, categoria cea mai predispusă la această boală. Mai puţin de jumătate din cei care suferă de BPOC au beneficiat de o spirometrie în ultimul an, conform aceloraşi date ale Societăţii Române de Pneumologie. În plus, la nivel naţional, anual se înregistrează peste 80.000 internări pentru exacerbarea BPOC.