Festivalul Şanselor Tale 2012, sub sloganul „Solidaritate între generaţii”

0
1051

Furnizori de educaţie formală şi non-formală din Craiova şi judeţul Dolj – instituţii de învăţământ, administrative şi de cultură, asociaţii şi fundaţii – se reunesc din nou, timp de o săptămână, sub umbrela Festivalului Şanselor Tale, promovând conceptul de „educaţie pe tot parcursul vieţii” prin numeroase şi diverse activităţi. Festivalul a debutat ieri şi se va desfăşura până sâmbătă, 10 noiembrie, nu întâmplător sub sloganul „Solidaritate între generaţii”, având în vedere că 2012 a fost declarat de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European „Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii”. Promotori şi coordonatori ai festivalului sunt, la nivel naţional, Asociaţia „EUROED”, iar la nivel local – Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Centrul Zonal de Educaţia Adulţilor.

Ajuns la cea de-a XIII-a ediţie la nivel naţional şi a IX-a la nivel local, Festivalul Şanselor Tale – Săptămâna Educaţiei Permanente în România  se desfăşoară în perioada 5-10 noiembrie. Scopul său este de a promova şi implementa conceptul oficial de „învăţare pe tot parcursul vieţii”, iar obiectivul principal îl reprezintă promovarea programelor de educaţie destinate adulţilor, venind în întâmpinarea nevoilor de pregătire profesională şi personală a fiecărui individ. Evenimentul îşi propune promovarea unui parteneriat activ între furnizorii de diverse servicii educaţionale din aria guvernamentală şi nonguvernamentală.

Alexandru Stuparu

«Este un prilej foarte bun să ne întâlnim furnizori de educaţie din Craiova şi judeţul Dolj. Faţă de anul trecut, pot spune că a crescut numărul acestora, iar ca activitate am constatat o diversificare. Ne dorim să celebrăm cu această ocazie furnizorii de educaţie şi, în acelaşi timp, pe toţi partenerii noştri. Şi, de asemenea, ne dorim să atragem alături de noi nu numai seniori, ci avem mai multe grupuri-ţintă», a precizat, ieri, în deschiderea programului Festivalului Şanselor Tale – Săptămâna Educaţiei Permanente în Craiova şi judeţul Dolj, prof. Alexandru Stuparu, directorul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

La Craiova şi în judeţul Dolj, educaţia formală şi non-formală este promovată prin parteneriate cu nu mai puţin 90 de instituţii şi organizaţii, între care Universitatea din Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Casa Corpului Didactic Dolj, nu mai puţin de 50 de licee, şcoli generale şi grădiniţe din Craiova, Călăraşi, Secui, Ţuglui, Drăgoteşti, Malu Mare, Giurgiţa, Sopot, Bechet, Calopăr, Ghindeni, Teslui, Coţofenii din Faţă, Podari şi Dăbuleni, Primăria şi Consiliul Local Craiova, instituţii de cultură precum Muzeul Olteniei, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Biblioteca Franceză „Omnia”, Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, Mitropolia Olteniei, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj ş.a.

Numeroase şi diverse activităţi vor fi organizate în această săptămână: dezbateri, mese rotunde şi seminarii pe teme privind accesarea programelor şi proiectelor europene, legislaţie, drepturile omului, discriminarea, violenţa, protecţia mediului, sănătate şi terapii alternative, consiliere familială şi profesională, educaţie civică, dar şi expoziţii de pictură şi fotografie, vizite la muzee, concursuri artistice, sportive şi de creaţie literară, spectacole de folclor şi de teatru, lansări de cărţi, vizionări de filme, ateliere de creaţie, acţiuni de plantare de copaci şi altele.

Programul de activităţi va continua până sâmbătă, 10 noiembrie, zi în care, la ora 13.00, la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” (strada „Traian Demetrescu” nr. 31), va avea loc, în prezenţa colaboratorilor, evaluarea activităţilor Săptămânii Educaţiei Permanente în Craiova şi în judeţul Dolj.

 

  • Primul Festival al Învăţării a fost lansat în Marea Britanie, în 1992, fiind preluat ulterior sub diferite denumiri de numeroase ţări din Europa şi de pe alte meridiane ale lumii. În prezent, festivalul se desfăşoară în peste 50 de ţări.
  • Un rol important în dezvoltarea şi extinderea evenimentului l-au avut Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor din 1997 (CONFITEA V) şi Conferinţa Generală a UNESCO din 1999.
  • În România, festivalul a fost implementat în anul 2000. Până în prezent, numărul de localităţi, de furnizori implicaţi şi de beneficiari a crescut în mod constant. În acest an, festivalul are loc în peste 100 de localităţi, cu participarea unui număr mare de furnizori de oferte de educaţie şi activităţi.