Serviciul de Probaţiune Dolj, la ora bilanţului pe cele nouă luni ale acestui an

0
447

Serviciul de Probaţiune (SP) Dolj a prezentat, în ziua de 6 octombrie, bilanţul pe primele nouă luni ale acestui an. Sigur, sunt date statistice, care vor fi prezentate ulterior, dar concluzia este clară: este nevoie de colaborare între familie , instituţiile statului implicare în acest domeniu, opinia publică. Au fost discuţii deschise, fără inhibări, cel mai imporant fapt fiind reintegrarea în comunitate a celor care au comis fapte penale, acest fiind şi scopul Serviciului amintit.

Sigur, opinia publică, atunci , când aude, de “Probaţiune”, mai strâmbă din nas, ca să nu spunem altfel. Dar, este vorba despre reintegrarea în societate a celor care au avut condamnări penale. “Avem în derulare opt programe reintegrare socială, ori de grup, ori individuale. Se întocmesc rapoarte de evaluare, numai în acest având 516, 330 dintre ele fiind pentru minori. Practic, în prezent, avem 3.726 de dosare în lucru, active fiind 2.726, 50 dintre ele fiind pentru minori. De asemenea, avem, sub supraveghere, 1.037 de persoane, cele mai multe , 685, comiţănd infracţiuni la regimul rutier, pe locul al doilea fiind violenţa, cu 188 de cazuri. Cu sprijinul autorităţilor, mergem pe linia “cred în a doua şansă”, iar colegii mei merg pe aceleaşi coordonate. Am avut şi avem tineri care au trecut prin aceste programe, unul dintre ei fiind  în faţa dumneavoastră   “, a precizat Armand Afremie, coordonatorul SP Dolj. Tânărul de care amintea şeful SP Dolj se numeşte Eduard Vîlcu şi a povestit din experienţa sa: “Am fost condamnat, pentru trafic şi consum de droguri. Am auzit de aceste programe, dar, sincer, la început, nu le-am dat prea multă importanţă. Însă, în timp, mi-am dat seama de importanţa acestora şi nu pot decât să mulţumesc “.

Familie , şcoală, instituţii – cel mai bun parteneriat

Problema este foarte amplă, fiind implicate şi familiile minorilor, principalul segment al populaţiei . “Am avut, avem şi vom avea programe de prevenire. Însă, cel mai important lucru este contribuţia familiei minorilor. Încercăm să-i responsabilizăm pe părinţi. Cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, al autorităţilor publice locale şi judeţene, prin implementarea proiectelor aflate în derulare, sau care vor fi puse în desfăşurare, ne dorim să reducem acest flagel al infracţionalităţii în rândul minorilor. SP Dolj face lucruri extraordinare, dar, repet, fără contribuţia familiei celor aflaţi în culpă, nu se poate rezolva mare lucru”, a menţionat comisar – şef de Poliţie Florin Nicolăiţă, cel care coordonează activitate Centrului de Prevenire şi Evaluare Antidrog (CPECA) Dolj. Dar, trebuie să avem şi opinia magistraţilor. În acest sens, Cristian Iliescu, vicepreşedinte al Tribunalului Dolj a precizat:  “Serviciul de Probaţiune Dolj îşi face datoria. Suntem pentru reintegrarea în socieate a celor care nu au respectat legea. Suntem fermi în ceea ce priveşte consumul şi traficul de droguri în rândul elevilor, mergând până la decizii legislative, de pedepsire drastică a acestora  “.