Un nou ministru al Educaţiei, o nouă relaţie cu mass – media: purtător de cuvânt al ministerului, fără WhatsApp

0
386
Noul ministru al Educației, Ligia Deca, modifică modul de comunicare cu mass – media, după perioada în care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat contactul direct cu reprezentanții presei. Astfel, Ministerul Educaţiei va avea un purtător de cuvânt ,  în persoana Corinei Popa, prezentată ca lector, fost consilier la Departamentul Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale, expert în etică universitară, informează edupedu.ro. 

FOTO: AVE

Corina Popa a fost anunțată ca fiind purtătorul de cuvânt al noului ministru. Anunțul a fost făcut jurnaliștilor acreditați, pe grupul WhatsApp de presă al ministerului, în cursul zilei de marți, când,  din același grup, a ieșit fostul ministru Sorin Cîmpeanu. De asemenea,   au fost eliminați din grupul de comunicare cu presa consilierul lui Cîmpeanu, Radu Szekely, și “mâna dreaptă” a lui Cîmpeanu, secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr. Pe acest grup de comunicare, fostul ministru Sorin Cîmpeanu răspundea personal majorității întrebărilor adresate de ziariști, alți reprezentanți ai ministerului intervenind, de obicei, doar pe chestiuni tehnice și organizatorice. De altfel majoritatea comunicatelor de presă ale Ministerului Educației, cu excepția a 5 dintre ele, potrivit monitorizării Edupedu.ro, au fost semnate de Sorin Cîmpeanu în cei doi ani de mandat. Cele 5 au fost comunicate semnate de Biroul de presă.

Cine este Corina Popa

Conform prezentării făcute de minister, “Corina Popa este lector dr. asociat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Facultatea de Litere, Universitatea din București și inițiatoarea proiectului Școala de gramatică”. Referitor la experiența ei profesională, același mesaj al ministerului face trimitere, pe de o parte, la poziții ocupate în domeniul educației – “consilier la Departamentul Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, expert în etică universitară în cadrul UEFISCDI, realizatoarea emisiunii „Next: educația viitorului” și consilier pe probleme de educație la Parlamentul Românie”. Sunt prezentate mai multe proiecte derulate sub egida Școlii de gramatică, prezentată ca inițiativă de popularizare a regulilor de exprimare corectă în limba română. Comunicarea ministerului include chiar și intervenții ale Corinei Popa în diverse evenimente și conferințe, precum SuperTeach sau TEDxCluj. CV-ul ei de pe platforma online a Universității București menționează că, din mai 2020, a fost expert în cadrul programului “Limba română pentru toți românii”, în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României, consilier pe probleme de educație în cadrul Camerei Deputaților, dar și prezentatoare a emisiunii “Next: educația viitorului” (BiziLive TV).

A fost asistent de cercetare-bursier la Departamentul de Științe ale Comunicării – Universitatea Complutense din Madrid, profesoară de limbă, cultură și civilizație română pentru studenții străini din cadrul Facultății de Litere – Universitatea din București. Din 2014 menționează că este dublu doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București. Pe lângă studiile de licență (filologie – Universitatea din București), master (tehnici diplomatice, respectiv lingvistice) – Universitatea din București și postuniversitare, CV-ul său mai include șapte programe de formare.