Medalion componistic GHEORGHE STĂNESCU

0
242

Vineri, 8 octombrie 2021, ora 19:00, Filarmonica „Oltenia” Craiova invită publicul meloman la un concert dedicat creaţiei muzicale semnate de Gheorghe Stănescu, artist care, de-a lungul anilor, a desfășurat o bogată activitate ca profesor, dirijor și compozitor. În program, vor fi lucrări orchestrale şi corale, sub bagheta dirijorilor Alexandru Iosub şi Pavel Şopov. Concertul acesta – după afirmațiile compozitorului – constituie un eveniment de o puternică vibrație în inima sa, datorită faptului că este pentru prima dată când i se cântă un mare număr de creații, într-un singur concert.

În program:

Lucrări orchestrale: Miniatură simfonică, Rondino, Elegie (solo violoncel: Elvis Ciuculescu),

Temă cu variațiuni (solo harpă: Rozalia Pataki), In memoriam, Triptic simfonic

Lucrări corale: „Mândră țară, floare rară”, „Fluieraș de doină dulce”, „Cucule, pasăre rară”,

Cântă cucul la izvor”, „Neică, dacă ești viteaz”, „În orașul Betleem”,

Iisus, pruncul ceresc”, „Tatăl nostru”

Compozitorul Gheorghe Stănescu și-a început activitatea pornind de la armonizarea și prelucrarea unor cântece populare, simțindu-se mai atras de folclorul oltenesc. Pe parcursul anilor, au apărut și creații originale având o tematică variată. Unele din cântecele sale au fost prezentate publicului, făcând parte din repertoriul Coralei academice a Filarmonicii craiovene, sub bagheta colegului său Alexandru Racu. Cele mai multe dintre cântecele sale au văzut lumina tiparului pe plan local și central. Dornic să-și diversifice creația, compozitorul abordează și genul cameral, scriind lucrări pentru diferite formații de suflători. Visul său de a scrie și în domeniul simfonic se realizează, dând la iveală câteva lucrări, unele dintre acestea interpretate și în concertul de astăzi. Este important să subliniem că cea mai mare parte a creației sale a primit girul Uniunii Compozitorilor, cea care în anul 1970 l-a primit ca membru definitiv.

Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti. La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului „George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului. S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.

Pavel Şopov a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului “Cântarea României” (1979). Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova, până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene. În perioada 1984 – 1989, pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987, a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. Pavel Şopov este lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova şi maestru de cor al Filarmonicii oltene.