S-a umplut şi cel mai mare depozit de deşeuri al Olteniei  / Craiova va fi sufocată de gunoaie?

0
663

Pagina unuPare o scenă desprinsă dintr-un scenariu ce nu ne face deloc cinste să ne plimbăm printre ghenele doldora de gunoaie neridicate şi să suportăm mirosurile pestilenţiale care se degajă. Numai că, de la lauda de a avea oricând la dispoziţie unul dintre cele mai mari depozite din ţară, putem ajunge şi acolo. De câteva zile, mai precis de la începutul acestei săptămâni, Salubritatea este pusă să aştepte cu orele la gardul depozitului ecologic de la Mofleni până să primească verde pentru deversarea gunoaielor menajere. SC Eco Sud, administratorul rampei, „temporizează” camioanele cu deşeuri să intre la golire susţinând că nu mai există loc în celulă pentru tonele zilnice de gunoaie care vin de la populaţie. Se solicită de la Primăria Craiova fonduri pentru ridicarea unei noi celule, în caz contrar gunoaiele vor trebui să fie duse în alte judeţe sau, în ultimă instanţă, să fie lăsate pe străzi.

Totul a pornit de la un comunicat sec al SC Salubritate SRL care i-a anunţat, marţi, pe craioveni că va ridica gunoiul după un program decalat, adică cu unele întârzieri. Era, altfel spus, un mod al operatorului de salubritate de a se scuza în faţa clienţilor săi că nu va mai ridica gunoiul aşa cum scrie în contract şi aşa cum ar trebui, adică zilnic.

„Ca urmare a restricţionării accesului autogunoierelor aparţinând SC Salubritate Craiova SRL în depozitul ecologic Mofleni, în datele de 3.10.2016, intervalul orar 7.00 – 15.00, şi 4.10.2016, începând cu ora 12.00, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator care are delegată activitata de colectare şi transport a deşeurilor în municipiul Craiova, anunţă abonaţii persoane fizice şi juridice că graficul de ridicare a gunoiului va fi decalat, desfăşurarea activităţii urmând să fie asigurată în funcţie de programul de acces în ramă, stabilit de SC Eco Sud”, se arată în comunicat.

Ce s-a întâmplat luni şi marţi

Conducerea Salubrităţii spune că este pentru prima dată când accesul autocompactoarelor este restricţionat de către Eco Sud şi a trebuit să găsească soluţii de moment. Lucrul cel mai la îndemână a fost să ridice mai întâi gunoaiele de acolo de unde era absolută nevoie.

„În perioada 3.10.2016- 5.10.2016, societatea noastră a asigurat, cu prioritate, ridicarea deşeurilor de la unităţile care reprezintă urgenţe din punct de vedere al sănătăţii publice, cum sunt: asociaţiile de locatari/proprietari, unităţi de învăţământ, pieţe, spitale, precum şi marii agenţi economici. În cursul zilei de luni, gradul de realizare a programului de colectare în cazul asociaţiilor de proprietari din Craiova se ridică la 80%, în timp ce gospodăriile individuale din municipiu au fost deservite în proporţie de 70%. În comuna Malu Mare, graficul de ridicare a fost realizat integral”, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova.

Marţi dimineaţă, lucrătorii Salubrităţii au ajuns la clienţii pe care nu a apucat să îi viziteze luni, aşa cum era normal. A reuşit să colecteze şi să depoziteze în rampă 80% din gunoiul asociaţiilor de proprietari şi 50% din gunoiul de la case. În ceea ce îi priveşte pe agenţii economici, doar jumătate din gunoiul lor a putut fi ridicat în aceste două zile.

Ca o comparaţie edificatoare, într-o zi normală de lucru, SC Salubritatea depozitează la Mofleni o cantitate de 270 de tone, faţă de 165 de tone cât a reuşit să golească, luni, în rampă. eco sud 2

Eco Sud ţine la gard autocompactoarele oraşului

Eco Sud, societatea care administrează depozitul ecologic din 2002, deci de 14 ani, susţine că are motive întemeiate să coboare şi să ridice bariera după cum pofteşte, în calea autocompactoarelor Salubrităţii. Și nu a stat mult pe gânduri să facă un program, pe ore, de intrare în rampă. Singura celula disponibilă în acest moment este cea nr. 5, care a fost deschisă în 2014 şi care s-a umplut deja. Reprezentanţii Eco Sud spun că, la modul cum se prezintă acum, nu mai poate primi gunoaie şi este nevoie să fie lărgită. În interiorul depozitului ar trebui să fie acum, aşadar, în plină desfăşurare un adevărat şantier de mărire a capacităţii celulei.

„Celula nr. 5  din Depozitul ecologic de la Mofleni este pe sfârşite, nu mai există spaţiu de depozitare a gunoiului, iar noi acum trebuie să mutăm rampa tehnologică pentru a crea mai mult spaţiu în interiorul ei. Situaţia a fost un pic mai aglomerată în ziua de luni, dar acum activitatea de depozitare a deşeurilor merge mai bine”, a declarat Simona Popescu, PR-ul SC Eco Sud.

„Temporizările” ar trebui să se încheie duminică

Relaţia administraţiei craiovene cu administratorul Eco Sud a fost dintotdeauna una care a pus probleme şi nu diferă nici acum. Reprezentanţii Salubrităţii spun că societatea trimite notificările în care anunţă târziu „temporizările” autocompactoarele, motiv pentru care nu există timp fizic ca să fie informaţii şi clienţii săi. Mai mult, operatorul local susţine că nu ştie cu exactitate nici cât va dura această situaţie, deoarece Eco Sud nu a răspuns la cererea pe care Salubritatea a făcut-o în acest sens.

„Precizăm faptul că desfăşurarea activităţii de colectare a deşeurilor este legată strict de cea de depozitare şi că, practic, colectarea deşeurilor nu poate fi realizată dacă nu este asigurată depozitarea acestora în Depozitul Ecologic”, a precizat Cristina Ghenea, din partea SC Salubritate.

Întrebaţi cât preconizează că vor dura lucrările, reprezentanţii Eco Sud au spus că maximum o săptămână, lucrările urmând să se finalizeze duminică.eco sud 1

Administratorul solicită bani pentru o nouă celulă

Dincolo de sincopele de comunicare dintre Eco Sud şi Salubritate Craiova, care nu ar trebui să-şi aibă rostul dat fiind faptul că operatorul craiovean este totuşi cel mai mare depozitar din rampă, se pune problema ca oraşul să fie lăsat definitiv cu gunoaiele pe stradă.

Reprezentanţii Eco Sud spun că lărgirea celulei nr. 5 este doar o variantă de moment, care asigură preluarea deşeurilor doar pentru câteva luni, şi că este absolută nevoie să fie construită acolo încă o celulă. Banii pentru amenajarea sunt aşteptaţi de la Primăria Craiova care, susţine administratorul, se face că plouă.

„Este nevoie urgentă de o celulă nouă, celula nr 6, care trebuie să fie construită cel târziu în această primăvară. Am făcut din timp toate demersurile necesare către Primăria Craiova pentru a aproba fondurile necesare, dar nu am primit nici un răspuns. Este o pasivitate maximă din partea autorităţilor”, a declarat Simona Popescu.

Întrebată dacă există caluză în acest sens, în contractul de asociere încheiat în 2002 între Primăria Craiova şi SC Eco Sud, aceasta a răspuns că alocarea de fonduri de la buget trebuie să se facă după aceeaşi formulă care a dus la ridicarea primelor celule ale depozitului.

„Celulele existente, care sunt umplute acum, au fost construite pe aceeaşi formulă, adică Primăria Craiova a contribuit cu bani la amenajarea lor. Solicităm şi acum acelaşi lucru, anume să ni se aloce fonduri, care ar trebui să provină din tariful aferent depozitării”, a menţionat reprezentantul Eco Sud.

Tariful de depozitare în rampa de la Mofleni, perceput SC Salubritate SRL Craiova, este de 16,94 euro/tonă fără TVA.

Gunoaiele craiovenilor ar putea rămâne pe străzi

Dacă nu se va putea construi noua celulă, reprezentanţii Eco Sud spun că vor închide definitiv depozitul, iar gunoaiele craiovenilor îşi vor găsi locul, în ultimă instanţă, în ghenele dintre blocuri şi pe străzi.

”Celula cea nouă ar fi trebuit să fie aproape ridicată, dacă nu măcar începută acum, pentru că vine iarna şi nu se mai pot face nici un fel de săpături. Cum nu avem nici un răspuns din partea Primăriei Craiova, ne vom găsi în situaţia de  a nu mai putea primi deşeurile la Mofleni”. SC Eco Sud avansează două scenarii, ambele negre. Fie deşeurile vor fi dizlocate în alte judeţe ale ţării, iar acest lucru va fi în dezavantajul municipalităţii din Craiova deoarece costurile de transport şi de depozitare vor fi mai mari. Fie gunoaiele vor fi lăsate, pur şi simplu, pe străzi.

„Este o problemă pe care noi vrem să o soluţionăm ca să nu aibă de suferit craiovenii, dar, din păcate, nu avem partener de dialog în Primăria Craiova”, a menţionat Dan Stănoaia, un alt reprezentant al SC Eco Sud.

SC Salubritate este cel mai mare client al depozitului şi nu are, potrivit conducerii, nici o datorie la Eco Sud, având plătită şi factura pe luna curentă.

Prinşi cu gunoaiele în sacii altora

Se pune şi problema cum de s-a umplut cel mai mare depozit ecologic al Olteniei, pe care Consiliul Judeţean Dolj l-a inclus în Masterplanul de deşeuri al judeţului, fiind chiar un detaliu esenţial care a condus la câştigarea acestui proiect cu finanţare europeană.

Pe de o parte, Eco Sud susţine că, pe lângă municipiul Craiova, mai primeşte gunoaie şi de la alte 32 de localităţi din judeţul Dolj, un total de 420.000 de locuitori, fapt care îi creşte ritmul de umplere al celulelor.

Pe de altă parte, tot în acest context, s-a adus ieri în discuţie şi o altă întâmplare recentă. Mai deunăzi societatea Eco Sud a fost amendată cu 100.000 de lei de către Agenţia de Mediu Dolj deoarece a primit o mare cantitate de deşeuri de la o societate din municipiul Reşiţa, lucru care contravine autorizaţiei de mediu care i-a fost eliberată.