Daum: „Am făcut lotul pentru a ataca, ne trebuie maximum de puncte”

0
43

Selecţionerul României este îngrijorat în privinţa gazonului artificial pe care se va disputa meciul din Kazahstan

Cristoph Daum, selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, discuta cu jucatorii la prima sedinta de pregatire a tricolorilor inaintea meciului cu Muntenegru, la Centrul National de Fotbal Mogosoaia, luni, 28 august 2016. Reprezentativa Romaniei va juca pe 4 septembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Cluj Arena, impotriva selectionatei Muntenegrului. Va fi primul joc in calificarile pentru Mondialul din Rusia si jocul de debut al noului selectioner al echipei nationale, Christoph Daum. ALEXANDRU DOBRE /MEDIAFAX FOTO
Cristoph Daum, selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, discuta cu jucatorii la prima sedinta de pregatire a tricolorilor inaintea meciului cu Muntenegru, la Centrul National de Fotbal Mogosoaia, luni, 28 august 2016. Reprezentativa Romaniei va juca pe 4 septembrie, de la ora 21:45, pe stadionul Cluj Arena, impotriva selectionatei Muntenegrului. Va fi primul joc in calificarile pentru Mondialul din Rusia si jocul de debut al noului selectioner al echipei nationale, Christoph Daum. ALEXANDRU DOBRE /MEDIAFAX FOTO

România se pregăteşte de meciurile cu Armenia şi Kazahstan, două partide extrem de importante în contextul în care tricolorii au început campania de calificare la Cupa Mondială din 2018 cu un egal pe teren propriu, scor 1-1, cu Muntenegru.

Selecţionerul Christoph Daum a declarat că antrenorul Poloniei, Adam Nawalka, s-a arătat fericit de faptul că a obţinut un punct pe terenul sintetic din Kazahstan, dar a precizat că, în ciuda faptului că gazonul reprezintă o problemă, România are nevoie de toate cele trei puncte din meciul programat la 11 octombrie pe Astana Arena. „Am vorbit cu selecţionerul Poloniei, Adam Nawalka, şi el mi-a spus că după meciul din Kazahstan este fericit numai pentru faptul că jucătorii lui au ieşit de pe acel teren fără accidentări. Și mai este fericit că a plecat din Kazahstan cu un punct. La fel, Joachim Low mi-a spus după un meci al Germaniei că important este să te întorci de acolo cu 1 sau 3 puncte. Din păcate, în situaţia noastră, avem nevoie de toate cele trei puncte. Trebuie să fim puternici şi să trecem peste orice pentru a avea cele trei puncte în buzunar. Să vedem cum este acest gazon sintetic, pentru că sunt mai multe generaţii, mai multe modele. Oricum, toată lumea mi-a spus că trebuie să fii fericit să laşi în urmă acest gazon”, a spus Daum. Selecţionerul nu vrea însă să se gândească prea mult la partida cu Kazahstan, precizând că importantă este următoarea, cea programată la 8 octombrie, cu Armenia: „Am construit lotul pentru a ataca, nu mi-am schimbat planul tactic. Obiectivul nostru este maximum de puncte. Dar asta nu pot garanta, pot garanta doar faptul că vom munci foarte mult şi vom face totul pentru a pregăti cât mai bine echipa. Am văzut echipele mici la Euro 2016, fizic stau foarte bine, iar tactic sunt bine organizate. Aşa că vom avea destul de multe dificultăţi în Armenia. Dar sunt convins că vom găsi soluţii pentru a câştiga acest meci şi apoi ne vom concentra şi pe cel din Kazahstan. O luăm pas cu pas”.

Întrebat dacă îşi face griji că poate fi demis în cazul unor eşecuri în meciurile cu Armenia şi Kazahstan, Daum a răspuns: „Atunci când eşti antrenor de fotbal lucrezi în baza unui contract determinat. Nu ştii niciodată când se va sfârşi. Când am venit aici nu ştiam prea multe despre fotbalul românesc. Și acum când mă întâlnesc cu alţi antrenori mă întreabă cum este fotbalul românesc. Iar eu îi rog să numească măcar un jucător din naţionala României. Unii dintre ei spun de Stanciu iar apoi se opresc. Nu voi fi extrem de încântat dacă vom câştiga, nu voi crede că sunt cel mai bun antrenor, aşa cum nu voi dispărea dacă vom avea parte de o dezamăgire. Eu sunt într-o relaţie foarte bună cu preşedintele Burleanu şi suntem pregătiţi să trecem şi prin foc. Ştiu ce înseamnă presiunea, am lucrat 10 ani în Turcia şi chiar dacă aveam 8 victorii consecutive, iar pe al nouălea meci îl pierdeam, atunci a doua zi în ziare erau anunţaţi 3-4 antrenori în locul meu. Aşa că sunt foarte motivat să ajut fotbalul românesc să se schimbe. Pentru că este nevoie de schimbare şi de progres. Sunt dispus să întâmpin dificultăţi pentru a-mi realiza obiectivul”.

Tehnicianul german a menţionat că nu are o problemă cu antrenorii români care l-au criticat după egalul cu Muntenegru de la Cluj-Napoca: „Nu este nicio problemă pentru mine. Eu am relaţii bune nu numai cu jucătorii români, ci şi cu unii antrenori. Nu cu toţi, pentru că aşa se întâmplă în viaţă. Să ne gândim cum ar fi un antrenor român la echipa naţională a Germaniei. Cu siguranţă nu toată lumea ar spune despre el că este un antrenor fantastic. Eşti judecat după rezultate. Nu înseamnă că dacă îl aduci pe Guardiola nu va fi nevoie de un proces în care să iei lucrurile pas cu pas. Eu trăiesc şi muncesc în această ţară dacă se poate 25 de ore pe zi şi voi face totul pentru această echipă. Ceea ce nu pot garanta este succesul. Dar voi pregăti şi voi da totul pentru ca România să aibă succes. Înţeleg criticile, ele sunt importante pentru că numai aşa poţi ajunge mai bun. Dar criticile trebuie să fie constructive şi de ajutor”.

Benzar: „Sunt încrezător că vom lua şase puncte”

Fundaşul de la Viitorul, Romario Benzar, nu a vrut să dezvăluie planul tactic gândit de selecţionerul Daum pentru cele două meciuri, dar a dat asigurări că tricolorii vor juca la victorie. „Sunt încrezător că vom lua şase puncte din aceste două meciuri, sper că aşa va fi, că vom lua o opţiune pentru calificare. Sunt conştient că trebuie să am evoluţii bune în continuare şi la echipa de club. Urmează să analizăm Armenia, ştiu că au o defensivă bună şi că pleacă des pe contraatac, trebuie să fim atenţi şi să le întrerupem de sus fazele de contraatac. Vom face un antrenament şi la Buftea, pe sintetic, sperăm să ne prezentăm bine la ora meciului cu Kazahstan. Ne-am pregătit pentru victorie. Sperăm să ne calificăm. Suntem conştienţi că puteam da mult mai mult cu Muntenegru, puteam câştiga mai ales că am avut un penalty. Vom ataca, nu mergem să ne apărăm cu Armenia şi Kazahstan”, a declarat Romario Benzar.