Colecția Brâncuși și Parcul „Romanescu”, cele mai puternice atuuri ale Craiovei

0
759

Craiova are un potențial turistic foarte mare și merită să obțină titlul de Capitală Culturală Europeană. Prezent în Bănie, la sfârșitul săptămânii trecute, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că susține municipiul nostru în această campanie și, dacă ar putea să voteze, ar miza pe potențialul turistic și cultural al Craiovei.

Craiova are un potențial turistic foarte mare, atât ca și oraș în sine, cât și ca centru al unei zone extrem de frumoase. Declarația îi aparține vicepremierului Liviu Dragnea care a subliniat, în plus, și potențialul cultural foarte mare pe care-l are Bănia. „Ceea ce face Olguța în orașul Craiova, printre alte efecte pozitive, are și efectul că va crește atracția pentru turism, inclusiv prin ceea ce face pentru a dovedi că merită titlul de Capitală Culturală Europeană. Mulți s-au uitat cu rezerve față de cât de implicată este ea în acest proiect, dar este un proiect ambițios și necesar pentru Craiova deoarece aici chiar este potențial foarte mare pentru cultură”, a declarat Liviu Dragnea. Ministrul Dezvoltării Regionale a menționat că susține candidatura Craiovei și că, dacă ar fi să voteze, ar miza pe acest municipiu. „Dacă ar fi să votez, eu aș vota pentru Craiova”.

Agențiile de turism, solicitate să se implice în promovarea regiunii

Primarul Lia Olguța Vasilescu a accentuat faptul că Oltenia merită să devină Capitală Culturală deoarece are, într-adevăr, un potențial turistic uriaș. „Singurul lucru este că trebuie să speculăm și, în primul rând, noi să fim cei care să le punem în evidență”, este de părere edilul Craiovei. Olguța Vasilescu a solicitat agențiilor de turism să se implice mai mult în promovarea obiectivelor turistice din zonă. În opinia primarului, acest lucru ar fi posibil dacă fiecare operator și-ar crea pachete turistice și pentru locurile frumoase, unele unice, care există în regiunea Olteniei: „Nu poate să ne ajute nimeni dacă nu ne ajutăm noi singuri. Și din această cauză am reunit într-un club toate agențiile de turism din Oltenia care nu aveau pachete turistice pe Oltenia, aveau doar Bran, Moeciu etc. Le-am rugat să-și facă pachete turistice pe această zonă pentru că avem foarte multe lucruri de arătat”.

Câteva dintre atracțiile turistice ale regiunii

Pe lista obiectivelor turistice cu care se prezintă Craiova în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană se află statuia lui Decebal, din Mehedinți, „cea mai mare statuie sculptată în munte din Europa, mai este o cetate de la 1200 care a fost ascunsă sub un val de pământ și care acum este reconstruită pe fonduri europene, sunt păduri virgine, este zona Cazanelor, și ea foarte frumoasă. Sunt foarte monumente de pe vremea romanilor, podul lui Apolodor din Damasc, termele romane care sunt reconstruite tot pe fonduri europene în această perioadă”, a spus Olguța Vasilescu. În județul Olt, există o cetatea Sucidava, capitala Daciei Malvensis, care se reconstruiește acum tot cu o finanțare europeană. Gorjul vine cu ansamblul lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, iar județul Vâlcea se alătură acestui proiect cu toată salba de stațiuni montane care se găsește acolo.

Colecția Brâncuși, cea mai mare din țară

În ceea ce privește municipiul Craiova, el ar putea fi vizitat fie numai și pentru două motive. În opinia primarului Lia Olguța Vasilescu, turiștii ar putea oricând să vină în Bănie pentru a vedea cele șapte opere originale ale lui Constantin Brâncuși care sunt expuse la Muzeul de Artă, care a fost și primul muzeu din țară ce a înființat o sală specială dedicată marelui sculptor, în 1956. În sălile expoziției de la Craiova se găsesc sculptura „Cap de copil” (realizată în anul 1906 și având ca subiect un copil orb care îi vizita atelierul său de la Paris), „Domnișoara Pogany”, „Sărutul”, „Coapsa”, „Orgoliu”, „Vitellius” și „Ecorșeu”. «Numai pentru acest lucru mulți ar putea să vină și să viziteze orașul nostru. Desigur, și alte frumuseți pe care le avem, printre care Parcul „Nicolae Romanescu”. care va intra în  reabilitare capitală începând de anul viitor», a menționat primarul Craiovei.