Tot mai multe mame consumatoare de droguri nasc copii dependenţi

0
350

Una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este aceea că mamele consumatoare de stupefiante nasc adesea copii dependenţi de droguri. Conform ultimului Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, mortalitatea infantilă este din ce în ce mai ridicată în rândul nou-născuţilor proveniţi din mamele care au astfel de probleme.

În acest sens, experţii au relevat că administrarea drogurilor în timpul sarcinii creşte foarte mult riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, de naştere prematură, de greutate mică la naştere sau chiar de pierdere a sarcinii.

În plus, aceştia prezintă în majoritatea cazurilor patologie medico-psiho-socială, fiind predispuşi la tulburări de dezvoltare, au probleme de nutriţie şi o stare excesivă de iritabilitate. Totodată, consumul de droguri ilicite este asociat cu morbiditate şi mortalitate crescută în rândul nou-născuţilor şi expune, în special în cazul consumului pe cale injectabilă, şi la alţi factori de risc care sunt nocivi atât pentru mame, cât şi pentru feţii acestora, cum ar fi transmiterea virusurilor HIV, hepatită, precum şi a altor boli infecţioase (sifilis). De regulă, copiii născuţi din mame consumatoare de droguri prezintă la naştere sevraj, care poate dura de la o săptămână la o lună.

Dezbatere la Filarmonică

Pornind de la această realitate, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, organizează, astăzi, începând cu ora 17.30, la Filarmonica „Oltenia”, o dezbatere în cadrul campaniei naţionale „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”. Obiectivul principal îl reprezintă sensibilizarea şi conştientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri asupra fătului.

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Fundaţia „Preţuieşte Viaţa”, în cadrul proiectului Şcoala Mamelor, şi va fi moderată de Andreea Marin-Bănică, ambasador UNICEF România.

Campania „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil” se va derula la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj ale Agenţiei Naţionale Antidrog din fiecare reşedinţă de judeţ, în perioada 5 octombrie 2012 – 26 iunie 2013. Principalele activităţi care vor fi implementate în cadrul campaniei naţionale vor fi legate de organizarea unor dezbateri privind consecinţele consumului de droguri la mamă şi copil, acestea beneficiind de prezenţa unor specialişti în domeniul medical, psihologic şi juridic. De asemenea, vor fi organizate vizite de informare în cabinete de planning familial şi vor fi distribuite, cu această ocazie, materiale informative cu privite la această problematică. Nu în ultimul rând, vor avea loc mese rotunde cu participarea tuturor factorilor implicaţi în asistarea medicală a viitoarelor mame în fiecare judeţ.

Dezbaterile programate astăzi sunt interactive şi vor beneficia de prezenţa unor specialişti în domeniul medical, psihologic şi juridic. Principalii beneficiari – mamele – vor putea discuta liber despre problemele lor medicale, sociale, juridice şi, bineînţeles, despre problematica consumului de droguri, atât cu specialişti în domeniu, cât şi cu ambasadorul UNICEF.