Pe parcursul a trei luni, în cadrul Penitenciarului Pelendava din Craiova se desfăşoară un program de consiliere şi testare voluntară HIV, virusul hepatic C (VHC) şi virusul hepatic B (VHB). Acţiunea este destinată persoanelor private de libertate din cadrul penitenciarului şi va avea loc în perioada octombrie-decembrie a.c., sub atenţia personalului medical din cadrul unităţii.
În ceea ce priveşte etapele derulării programului, persoanele private de libertate vor beneficia, în primul rând, de consiliere pretestare individuală sau în grup. Abia apoi va urma testarea, ce are caracter individual şi confidenţial. Nu în ultimul rând, se va realiza o consiliere post-testare individuală şi confidenţială. Obiectivele programului, anunţate de reprezentanţii Penitenciarului Pelendava, sunt cunoaşterea căilor de transmitere a infecţiei, cunoaşterea factorilor care favorizează transmiterea infecţiei şi cunoaşterea modalităţilor de prevenire a infectării.
Consiliere cu privire la riscurile HIV şi hepatită
Factorii care favorizează infectarea cu aceşti viruşi sunt utilizarea în comun a echipamentelor pentru injectarea drogurilor (ace, seringi), tatuajul şi piercingul efectuate cu ustensile nesterile, relaţiile sexuale neprotejate.
Consilierea asigură conştientizarea asupra riscurilor şi motivarea spre un comportament cu riscuri cât mai reduse pentru sănătate, iar testarea asigură diagnosticarea precoce şi accesul la servicii de îngrijire.
„Testarea voluntară însoţită de consiliere este considerată o intervenţie prioritară pentru sănătatea populaţiei penitenciare, în scopul prevenirii transmiterii HIV, VHC, VHB, având în vedere că persoanele private de libertate fac parte din grupurile vulnerabile faţă de infecţia cu aceşti viruşi”, a declarat Marian Gînjoveanu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Pelendava.