Mihai Fifor: „Guvernul Ponta repară ce a stricat guvernarea Boc – Băsescu”

0
440

Secretarul de stat în MAI Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova şi viitor candidat pe un colegiu senatorial la alegerile din 9 decembrie, împreună cu deputatul liberal Ionuţ Stroe au susţinut, ieri, o conferinţă de presă la sediul USL Dolj, în care au vorbit despre activitatea guvernamentală şi semnificaţia votului fiecărui cetăţean din România. Mihai Fifor, ancorat zilnic în administraţia centrală, a declarat că într-un timp destul de scurt Guvernul Ponta a reuşit să repare o serie de nedreptăţi făcute românilor de Guvernul Boc-Băsescu. Social-democratul a anunţat că în Craiova nu va fi nici o problemă cu încălzirea, pentru că a avut grijă, împreună cu primarul Lia Olguţa Vasilescu, să rezolve situaţia din timp.  

Marţi, în Parlamentul României, a fost adoptată legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind majorarea salariilor bugetarilor. Momentul a trecut aproape neobservat din cauza circului mediatic legat de privatizarea Oltchim a „one man show-ului Dan Diaconescu. „Este un moment pe de-o parte politic, pe de altă parte social pentru toţi cei care au acordat încredere guvernului USL, pentru că prin această ordonanţă şi implicit prin lege se repară ceea ce a stricat guvernarea Boc – Băsescu, tăierea abruptă a salariilor cu 25%. Practic, ordonanţa vine şi aduce încă 7,4% la salariile bugetarilor, întregind în felul acesta cuantumul sumei care a fost tăiată de fosta guvernare. Ne ţinem în acest fel de o promisiune pe care guvernarea USL a făcut-o, aceea de reîntregire a salariilor. Spuneam că aprobarea legii are un efect reparatoriu, pentru că toate acestea fac parte dintr-un set de măsuri pe care guvernarea USL le-a promis şi le duce mai departe. Se redeschid spitale, am reuşit să aducem banii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Săptămâna trecută domnul deputat Ionuţ Stroe a discutat despre majorarea indemnizaţiei pentru mămici de la 75% la 85%”, a declarat secretarul de stat în MAI, Mihai Fifor. 

„Trebuie găsită soluţia pentru deblocarea posturile din sistemul bugetar”

Preşedintele PSD Craiova a anunţat, de asemenea, că se lucrează în continuare la măsuri care vor veni cu un plus de oxigen pentru ceea ce înseamnă populaţia României: “Mă gândesc, de pildă, la modificarea Ordonanţei nr. 63 privind plafonul salarial. Ne gândim la o variantă pe care ulterior să o discutăm cu FMI, de a putea deschide calea pentru angajări în cadrul anvelopei salariale. Întâlnirea de la Murighiol, a fost o întâlnire la care preşedinţii de consilii judeţene şi primarii de mari municipii au spus un lucru pe care îl ştiam cu toţii: acela că trebuie găsită soluţia să deblocăm posturile din sistemul bugetar, fără a depăşi însă plafonul salarial. Ştim cu toţii că în momentul de faţă sunt trei pârghii care blochează angajarea în sistem. Dacă pleacă şapte oameni poţi angaja un singur om, apoi este prevăzut un anume număr de personal şi mai este plafonul salarial în sine. Noi căutăm o soluţie, fie să eliminăm fracţia de 1 la 7, poate să eliminăm şi normativul, de aşa natură încât să putem permite unui primar sau unui preşedinte de consiliu judeţean să-şi gospodărească posturile în interiorului sumei de bani care este alocată”.

Căldura din calorifere va “arde” mai puţin buzunarele craiovenilor

Mihai Fifor i-a anunţat pe craioveni că în sezonul rece nu vor fi probleme cu încălzirea, pentru că  împreună cu primarul Lia Olguţa Vasilescu au rezolvat, în vara acestui an, aceste chestiuni. “Vreau să îi asigur pe cetăţenii municipiului Craiova că nu vor fi nici un fel de probleme legate de pornirea încălzirii în momentul în care temperaturile scad. Împreună cu primarul Lia Olguţa Vasilescu am căutat toată vara soluţii pentru a nu avea un blocaj la Craiova, să nu fim în situaţia în care s-au aflat Galaţiul sau Iaşul. Domnia sa s-a onorat de promisiunea făcută în campanie şi tariful la gigacalorie a scăzut cu 10%. Săptămâna trecută ANR a aprobat această scădere de tarif şi totul intră în limite normale. În afară de acest lucru, sperăm ca săptămâna următoare să avem studiul ISPE din care să rezulte care este cea mai bună soluţie pentru Societatea de Termoficare, să vedem dacă o preia Complexul Energetic Oltenia sau dacă există altă variantă. Cert este că vom şti foarte repede care este soarta acestei societăţi. Mesajul meu este acela că fără nici un fel de probleme încălzirea va porni la un preţ acceptabil, Primăria va continua să subvenţioneze tariful, iar craiovenii nu vor simţi o povară la plata energiei termice în această iarnă”, a concluzionat Mihai Fifor.

Stroe: “Fără exercitarea dreptului de vot, democraţia îşi pierde din forţă”

Cu cât se apropie mai mult alegerile parlamentare, candidaţii se gândesc cum să scoată lumea la vot şi atunci cu fiecare ocazie pe care o au le reamintesc alegătorilor cât de important este votul lor. Pentru cei din USL grija este şi mai mare ţinând cont de referendumul din această vară, când votul a 7,5 milioane de români a fost desconsiderat. Liberalul Ionuţ Stroe nu a pierdut ocazia să facă un apel la alegătorii craioveni să se prezinte la vot, pentru că “dreptul la vot reprezintă, în fond, vocea fiecăruia dintre noi”: “Cetăţenii care vor să se implice activ în procesul democratic nu trebuie să aibă vreo reţinere în a veni la vot. Trebuie să aibă certitudinea că votul lor contează, că este egal cu al oricui altcuiva şi că nu se pierde într-o procedură neconformă realităţii fizice. Subliniez cu această ocazie că dreptul la vot reprezintă, în fond, vocea fiecăruia dintre noi şi că nu are sens ca noi să fim cei care ne reducem singuri la tăcere prin neprezentare la alegeri.

Îi chem pe craioveni să voteze, să încline balanţa către oferta politică şi candidaţii în care au încredere. Fără exercitarea dreptului de vot, democraţia îşi pierde din forţa”. Deputatul Ionuţ Stroe a reamintit de reactualizarea listelor electorale permanente şi de efectele profunde pe care le-au avut erorile din acestea la referendum pentru întreaga societate: “Premisele sunt bune, în sensul îndreptării situaţiei. Am văzut deja că domnul ministru Mircea Duşa a cerut autorităţilor locale, într-o videoconferinţă de săptămâna trecută, actualizarea listelor electorale. Sper însă că acestea vor trata cu toată seriozitatea această sarcină pentru ca cetăţenii să aibă încredere în valoarea votului lor”.

Mihai Fifor, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi internelor: “Cred că cetăţenii nu trebuie să îşi piardă încrederea în ideea de a merge la vot. Am dovedit anul acesta că putem schimba ceva în momentul în care guvernarea USL s-a instalat la Palatul Victoria. Ne-am dus cu un target bine stabilit – acela de a asigura un cadru democratic pentru desfăşurarea alegerilor locale şi cred că acest lucru s-a văzut, am reuşit să atingem acest obiectiv. A urmat referendumul cu problemele pe care le ştim cu toţii, cu o vară fierbinte care părea că nu se mai termină, cu liste electorale, cu acuzaţii din toate părţile, cu votul a 7,4 milioane de români care nu a contat şi probabil cu o frustrare în rândul populaţiei României. Tocmai de aceea credem că mesajul pe care clasa politică trebuie să-l dea populaţiei ţării este acela că trebuie să continuăm să credem în ideea exprimării votului pentru a putea să-ţi desemnezi reprezentantul în Parlament. Degeaba avem puterea locală dacă nu putem să formăm o majoritate parlamentară stabilă care să poată să promoveze un guvern de asemenea stabil”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU