Salariul mediu a scăzut în august cu 1,4%

0
181

Câştigul salarial mediu a scăzut în august cu 1,4%, adică cu 22 de lei faţă de luna anterioară, la 1.534 lei net, cele mai mari valori fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv servicii informatice – 3.753 de lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 857 de lei. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,5%.

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (9,6%), în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv asigurări şi fonduri de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (7,5%-9%). Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna august de premii, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) ori ca urmare a realizărilor de producţie şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

“În luna august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, când s-au acordat prime ocazionale, inclusiv de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă, drepturi în natură ori realizări de producţii şi încasări mai mari…”, se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai importante creşteri s-au consemnat în extracţia cărbunelui superior şi inferior (18,7%), extracţia minereurilor metalifere (10,8%), în fabricarea produselor din tutun, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de editare (3%-4%).


În învăţământ indicatorul a scăzut cu 3,1%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi a încheierii contractelor pe perioadă determinată, consecinţă a începerii vacanţei şcolare.


În administraţia publică salariile s-au redus cu 0,6%, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială au avansat uşor, cu 0,1%.