A trecut pe lângă moarte! Vâlceancă agresată cu sălbăticie, operată cu succes la Craiova

0
327

O femeie de 69 de ani, din comuna Stroeşti, judeţul Vâlcea, se zbate între viaţă şi moarte la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa Craiova, unde a fost adusă miercuri seara, în stare extrem de gravă, după ce ar fi fost lovită de mai multe ori în cap cu un topor. Joi a fost operată, iar medicul Alexandru Cameniţă, care a efectuat intervenţia chirurgicală, s-a declarat şocat de sălbăticia cu care a fost agresată victima. Pacienta este stabilă, însă şi-a pierdut un ochi, iar prognosticul este rezervat. Procurorii din Vâlcea l-au reţinut, ieri, pe unul dintre autori, un minor în vârstă de 14 ani, care urmează să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru tentativă la omor deosebit de grav şi tentativă la tâlhărie. Complicele său, tot minor, de 16 ani, va fi, cel mai probabil, internat, pentru că are documente medicale din care rezultă lipsa sa de discernământ.

Maria Canale, în vârstă de 69 de ani, din comuna Stroeşti, judeţul Vâlcea, a fost găsită de copiii ei, miercuri seara, zăcând într-o baltă de sânge, în stare de inconştienţă, în curtea gospodăriei lor. Rudele au chemat o ambulanţă care a preluat-o pe victimă, ce prezenta o serie de răni la cap, existând suspiciuni că ar fi fost provocate cu mai multe lovituri de topor. Maria Canale a fost adusă, miercuri seara, în jurul orei 22.00, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova cu o ambulanţă din Vâlcea şi a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut sever, plagă cranio-cerebrală cu fracturi bifrontale şi cu pierdere de substanţă cebrebrală. Femeia fost stabilizată şi investigată, apoi a fost internată la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru neurochirurgie. În cursul zilei de joi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, medicii încercând să repare ce se mai putea din fruntea femeii, care era făcută zob. În urma loviturilor primite, atât de violente încât şi medicii au fost şocaţi, Maria Canale şi-a pierdut ochiul drept şi riscă să-l piardă şi pe cel stâng.

„A ajuns miercuri seara, în comă profundă, iar ieri (n.r. – joi) am operat-o. A trebuit să-i scoatem toată fruntea, pentru că era efectiv tocată. N-am văzut aşa ceva de când sunt eu! Au fost vreo şase-şapte fragmente de os mai mari şi câteva zeci mai mici, pe care le-am scos cu penseta. A pierdut ochiul drept şi este posibil să-l piardă şi pe cel stâng, însă, spre surprinderea tuturor, astăzi (n.r. – vineri) se prezintă bine. Adică este conştientă, mişcă, ceea ce ne bucură foarte tare. Ce vreau eu însă să subliniez este că am mai văzut fracturi, dar un craniu zdrobit cu atâta sălbăticie nu mi-a fost dat să văd. Şi, din câte am înţeles de la rudele ei, a fost lovită cu muchia unui topor de doi tineri, unul de 14 şi altul de 16 ani. Asta mi se pare incredibil, la vârsta lor să fie atât de agresivi”, ne-a povestit medicul neurochirurg Alexandru Cameniţă.

Un autor reţinut, altul internat

Poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au deschis o anchetă în acest caz, confirmând că femeia ajunsă în stare gravă la spitalul din Craiova a fost victima unei agresiuni brutale. În urma anchetei efectuate în cauză s-a stabilit că miercuri, 3 octombrie a.c., doi minori, unul de 14 şi altul de 16 ani, s-au deplasat la locuinţa femeii, cu intenţia de a sustrage mai multe bunuri. Maria Canale i-a surprins în curte şi a încercat să scape de ei, însă aceştia au început să o lovească cu pumnii şi picioarele. La un moment dat victima a pus mâna pe un topor pe care îl avea în magazie, însă a fost deposedată de el. Autorii şi-au dat seama apoi că femeia îi poate identifica, aşa că au luat decizia de a-i suprima viaţa, după cum au stabilit oamenii legii în urma audierilor. Au lovit-o repetat cu toporul, preponderent în zona capului şi au abandonat-o în balta de sânge în care au găsit-o copiii ei, crezând că a murit. Având în vedere halul în care victima a ajuns la spitalul din Craiova, era normal ca şi medicii legişti să ateste faptul că viaţa acesteia a fost pusă în primejdie de leziunile suferite. „În cauză a fost reţinut, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, un minor, în vârstă de 14 ani. Acesta urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la omor deosebit de grav şi tentativă la tâlhărie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Cel de-al doilea participant la comiterea faptei, tot minor, de 16 ani, nu a fost reţinut pentru că nu răspunde penal, neavând discernământ, după cum rezultă din documentele medicale care au ajuns la anchetatori.

Între timp, rudele victimei se roagă ca acesta să-şi revină, atât cât va fi posibil, după ce a fost atât de aproape de moarte.