Semnal de alarmă din partea medicilor: În Dolj au crescut îngrijorător cazurile de hepatită alcoolică

0
302

În plină perioadă a culesului viilor, medicii trag un semnal de alarmă: consumul de alcool a determinat o creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri de hepatită alcoolică şi ciroză, în ultimii doi ani. Statistica Spitalului Filantropia arată că în 2009 s-au înregistrat 453 de cazuri de hepatită alcoolică, iar în acest an, până în luna august, numărul de îmbolnăviri a ajuns la 551. Ciroza, faza avansată a îmbolnăvirii ficatului prin consumul de alcool, a făcut şi ea victime. În prezent sunt peste 300 de astfel de cazuri.

Potrivit medicilor, în Dolj a scăzut media de vârstă a populaţiei care consumă alcool în exces. Aceştia sunt în general tineri, ce au puţin peste 30 de ani. De asemenea, nu mai este o regulă ca doar bărbaţii să consume cantităţi mari de licori bahice, ci şi femeile. Riscurile de îmbolnăvire sunt aceleaşi în ambele situaţii.

„Numai în doi ani, la Spitalul Filantropia s-a înregistrat o creştere a numărului îmbolnăviri de hepatită alcoolică, cu aproape 100 de cazuri. În ultimul timp pot să spun că sunt din ce în ce mai multe femei cu astfel de afecţiuni. Boala hepatică alcoolică implică însă mai multe complicaţii. Pe lângă afectarea hepatică există risc mare de pancreatită, dar şi de dezvoltare a hepatitei pancreatice. Totodată, intervin şi manifestările neurologice şi psihiatrice care aduc atingere şi celor din jur”, a precizat Sorin Berbecaru, purtător de cuvânt şi medic primar al Spitalului Filantropia.

Sorin Berbecaru

Raţia zilnică cu risc crescut

Medicii spun că băutorii cu risc crescut sunt bărbaţii care consumă 14 porţii de alcool standard pe săptămână. „O porţie standard cuprinde 12 grame de alcool pur, care se găsesc fie în 180 de ml de vin, fie în 360 ml de bere sau 40-45 g de băutură spirtoasă, gamă în care intră deopotrivă votca şi ţuica.  Bărbatul care bea 360 de ml de bere pe zi, o săptămână întreagă, riscă foarte mult să dezvolte afecţiune cronică hepatică”, a subliniat medicul Sorin Berbecaru.

Simptomele hepatitei alcoolice sunt oboseala, o senzaţie de greutate în partea dreaptă a abdomenului, balonare continuă care se accentuează după mese, mărirea de volum a abdomenului. În cazul ciroticului, oboseala este avansată şi apar şi sângerări nazale, sângerări gingivale atunci când se spală pe dinţi până la complicaţii de temut, peritonită bacteriană. În ambele cazuri, medicii susţin că se pot administra tratamente, însă pacientul se poate salva doar dacă renunţă definitiv la alcool.