Profesorii şi-au strigat nemulţumirile de Ziua Educaţiei

0
396

În fiecare an, pe 5 octombrie se sărbătoreşte Ziua Educaţiei. Cu acest prilej, profesorii şi-au strigat încă o dată nemulţumirile faţă de condiţiile din sistemul de învăţământ preuniversitar: salarii tăiate, hotărâri judecătoreşti care nu au fost puse în aplicare, naveta nedecontată. Zeci de profesori din Dolj au scandat şi în faţa Prefecturii, au înmânat o scrisoare deschisă prefectului, pe care să o trimită Guvernului şi ministrului Educaţiei, şi au cerut stringent decontarea cheltuielilor de transport. Liderii FSLI au anunţat, de asemenea, că pentru perioada următoare se pregăteşte un miting de amploare la Bucureşti, care poate fi urmat chiar de o grevă generală.

Sindicaliştii au precizat, ieri, că 2011 este un an sărac, fără precedent pentru învăţământul preuniversitar. „Bugetul alocat Educaţiei este cel mai mic din istoria postdecembristă, nu depăşeşte 2,8% din PIB, asigurând doar salariile şi activitatea în palatele copiilor, cluburi şcolare sportive şi inspectorate şcolare. Salariile sunt în continuare diminuate, iar diminuarea cu 25% pe hârtie şi în realitate cu 40% din 2010 nu a fost recuperată în 2011. În plus, am pierdut al 13-lea salariu, sporul de 2%, precum şi alte sporuri câştigate în Contractul Colectiv. Ne-am câştigat drepturile salariale în instanţă, iar Guvernul României a amânat plata acestora. Şi, mai mult decât atât, în ultima perioadă foarte multe localităţi nu mai decontează naveta, motiv pentru care o parte din dascăli fie renunţă, fie apelează la concedii medicale sau de studii”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Decontarea navetei, cea mai stringentă problemă în Dolj

Câteva zeci de cadre didactice, afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, s-au adunat în faţa Prefecturii Dolj pentru a-şi striga nemulţumirile. Cea mai apăsătoare problemă a dascălilor este acum decontarea navetei, care le diminuează cu mult veniturile. „Sunt multe probleme, dar cea mai stringentă acum, după ce ne-au diminuat cu mult salariile, este decontarea navetei. Sunt profesor la Şcoala Cernăteşti şi nu am văzut un leu pe tot anul şcolar pentru decontarea navetei, care îmi reduce salariul cu 200 de lei pe lună. Şi aşa este destul de mic. După tăierea de 25% am rămas cu 900 de lei, dar în buzunar ajung cu mult mai puţini bani după ce scad cheltuielile de transport. Şi asta după 14 ani de activitate în învăţământ”, spune Mihaela Stnacu, profesor de Limba română la Şcoala Cernăteşti.

Pentru a găsi soluţii la această problemă, profesorii au mers chiar la prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, de unde au plecat cu promisiunea că „se vor face eforturi în acest sens”. „Această problemă o vom discuta şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Şi după această etapă ne vom întâlni şi cu dumneavoastră pentru a vă comunica ceea ce putem face”, a spus prefectul Nicolae Giugea.

Naveta nu este singura nemulţumire a dascălilor. Preşedintele FSLI Dolj, Constantin Rada, a trecut toate neajunsurile din sistem într-o scrisoare deschisă pe care a înmânat-o prefectului pentru a o trimite Guvernului. A anunţat, astfel, şi continuarea protestelor. „Proteste am făcut şi vom mai face, în funcţie de doleanţa colegilor noştri. Probabil într-un viitor foarte apropiat ne vom deplasa din nou la Bucureşti, unde vom organiza un miting şi, dacă ne-o vor cere colegii noştri, vom declanşa şi o grevă generală”, a precizat preşedintele FSLI Dolj.