Poliţia doljeană, vizitată de o delegaţie elenă

0
329

O delegaţie elenă este prezentă zilele acestea în Craiova, la invitaţia reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, în cadrul unui schimb de experienţă. Deşi ar fi trebuit să fie mult mai numeroasă, din cauza protestelor şi a problemelor generate de criză, delegaţia din Grecia este formată doar din două persoane, respectiv şeful Poliţiei Rutiere din Insula Salamina şi viceprimarul localităţii. Ieri, cei doi oficiali au vizitat sediul Secţiei 3 Poliţie Craiova şi au participat la o acţiune desfăşurată în trafic, în municipiu, explicând, la final, că diferenţele de organizare şi funcţionare a Poliţiei din cele două state sunt foarte mici.

O delegaţie din Insula Salamina (Grecia), formată din Giovanis Konstantinos – şeful Poliţiei Rutiere din Insula Salamina, care face parte din Direcţia Regională de Poliţie Sud-Est a statului elen, şi Thomas Beris – viceprimar al oraşului Salamina, a ajuns, ieri-dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, pentru un schimb de experienţă pe linie de ordine publică şi poliţie rutieră. Dat fiind faptul că în aceste zile Grecia este măcinată de proteste de stradă, iar situaţia este destul de tensionată, în Dolj au ajuns doar cei doi reprezentanţi, deşi, iniţial, programul acţiunii prevedea prezenţa unui număr mai mare de poliţişti.

După o întâlnire organizată la sediul IPJ Dolj, unde le-au fost prezentate atribuţiile structurilor de poliţie rutieră şi de ordine publică din mediul urban şi rural, modul de acţiune al poliţiştilor care intervin la evenimentele ce se produc pe raza de competenţă, cei doi greci au fost invitaţi la sediul Secţiei 3 Poliţie Craiova. Deşi la ei nu există noţiunea de Inspectorat de Poliţie, sunt structuraţi în acelaşi mod ca şi în România, pe linii de muncă – rutieră, ordine publică, investigaţii criminale, etc.

La sediul Secţiei 3 Poliţie s-au familiarizat cu modul de organizare şi funcţionare a unei subunităţi de poliţie din mediul urban, cu atribuţiile care revin fiecărui compartiment, ulterior participând la o acţiune în trafic, pe strada “Henri Coandă” din municipiu, unde a fost constituit un filtru rutier. Primul lucru pe care l-au remarcat oficialii greci a fost că în Craiova nu este poluarea cu care se confruntă autorităţile din marile oraşe greceşti, din pricina numărului foarte mare de autovehicule. În plus, şeful Poliţiei Rutiere din Salamina a explicat că, din câte a văzut pe parcursul zilei, diferenţele dintre cele două state legate de modul de organizare a Poliţiei sunt foarte mici şi asta pentru că s-au aliniat la normele Uniunii Europene. Cât despre şoferii români care ajung prin Grecia, Giovanis Konstantinos a spus că nu trebuie decât să conducă bine şi cu atenţie.

Poliţistul nu a dorit să comenteze situaţia dificilă din ţara sa, generată de criza economică, lucru pe care nu l-a făcut nici viceprimarul oraşului Salamina, care a explicat, în schimb, faptul că la ei, poliţia locală, aflată în subordinea administraţiei locale, ca şi la noi, lucrează în strânsă cooperare cu poliţia naţională. Vizita delegaţiei elene în Dolj se încheie vineri.