Fumatul ar putea fi răspunzător de moartea a 40 de milioane de oameni până în 2050

0
338

Fumatul ar putea fi răspunzător de 40 de milioane de decese de tuberculoză până în 2050, arată un studiu publicat online de British Medical Journal şi menţionat de 20minutes.ch.

Echipa doctorului Sanjay Basu de la Universitatea California a utilizat un model matematic pentru a determina impactul fumatului asupra evoluţiei cazurilor de tuberculuză şi a numărului de decese survenite din cauza acestei boli. Concluzia a fost că fumatul creşte riscul de tuberculoză.

Cercetătorii au arătat că, dacă tendinţele actuale se confirmă, fumatul ar contribui la creşterea numărului de cazuri de tuberculoză cu 7% (274 milioane faţă de 256 milioane). Acest lucru înseamnă cu 18 milioane de cazuri mai mult între 2010 şi 2050.

Când fumătorii fac tuberculoză, ei riscă mai mult să moară decât nefumătorii. Oamenii de ştiinţă au estimat că fumatul ar spori numărul deceselor de tuberculoză, în aceeaşi perioadă, cu 66% (101 milioane faţă de 61 milioane). Conform modelului la care au recurs cercetătorii, Africa, Mediterana orientală şi Asia de sud-est ar fi cele mai afectate regiuni de creşterea numărului de cazuri de tuberculoză ce pot fi atribuite fumatului. Echipa de la Universitatea California consideră că „reducerea drastică a fumatului ar putea scădea numărul de decese din cauza tuberculozei la fumători cu 27 de milioane până în 2050”.

În prezent, aproape 20% din populaţia lumii fumează. Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) apreciază în ultimul său raport anual că 9,4 milioane de persoane au făcut tuberculoză în 2009 şi că 1,7 milioane de oameni au murit din cauza bolii, această cifră făcând din respectiva maladie una din cauzele principale de mortalitate din lume. (Agerpres)