Muzeul Culturii și Civilizației Sătești, inaugurat la Ziua comunei Afumați

0
799

Primăria comunei Afumați și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj au bucuria de a vă invita la inaugurarea Muzeului Culturii și Civilizației Sătești din localitate, sâmbătă, 10 septembrie 2022, ora 15:30. Evenimentul este inclus în programul activităților prilejuite de sărbătorirea Zilei comunei – Festivalul Ropotinul țestelor, ediția a VI-a.

Muzeul Culturii și Civilizației Sătești din Afumați – Dolj a fost înființat de Asociația ABC, în anul 2009, și oferit Primăriei Afumați cu titlu gratuit. De-a lungul timpului, muzeul a fost rareori deschis din cauza spațiului impropriu funcționării acestuia. Anul acesta s-au alocat fonduri pentru renovare și reamenajare, lucru ce face posibilă inaugurarea muzeului în cadrul Zilei comunei Afumați.

Toate obiectele expuse sunt donații ale localnicilor și pot fi admirate în cele trei săli muzeale, una în care regăsim o bucătărie tradițională, o alta cu costume populare, cu obiecte și unelte din gospodăria țărănească, precum și o sală de expoziție în care a fost amenajat un mic salon aristocratic.

Pe lângă inaugurarea muzeului, localnicii se vor bucura și de cântece și jocuri populare oferite de ansamblurile folclorice: „Mugurașul“ din Afumați, „Bobocica“ din Băilești, „Urziceanca“ din Urzicuța, „Alunelul“ din Galiciuica, de Trupa „Hora“ și de soliștii: Valentin Sanfira, Delia Barbu, Irina Maria Birou, Loredana Sotea.