Linie de îmbuteliere nouă la Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” care finalizează o investiție de peste 3,5 milioane de lei începută în anul 2016

0
291
Conducerea Universității din Craiova va inaugura un nouă linie de îmbuteliere a sticlelor de vin la Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine”. Evenimentul va avea loc miercuri, 7 septembrie 2022, la ora 12:00, la crama din str. Banu Mărăcine, nr. 15, Cârcea.
         Universitatea din Craiova a investit 650.000 de lei, din fonduri proprii, pentru a retehnologiza linia de îmbuteliere a cramei. Au fost cumpărate utilaje pentru limpezirea, stabilizarea și îmbutelierea vinului. Capacitatea noii linii este de 600 de sticle/oră. Odată cu achiziționarea echipamentelor, Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” va putea să producă și să îmbutelieze toată gama de vinuri roșii, roze și albe, de înaltă calitate, cu denumire de origine controlată. Anual, în cramă, vor fi produse aproximativ 120.000 de sticle de vin.
        Investiția a fost realizată, cu precădere, pentru studenții Facultății de Horticultură care vor putea face practică în cramă și vor dobândi competențele necesare pe piața muncii din acest domeniu.
        Universitatea din Craiova a mai investit un milion de lei și în anul 2021 pentru retehnologizarea Stațiunii de Cercetare „Banu Mărăcine”. Atunci au fost achiziționate utilaje pentru recepția și prelucrarea strugurilor, cisterne de fermentare și macerare, pompe pentru transferul mustului, precum și un agregat de răcire.
           În felul acesta, vinurile produse la Banu Mărăcine vor putea participa la competiții naționale și internaționale.
Stațiunea Didactică „Banu Mărăcine” deține și exploatează o plantație de viță de vie de 10 hectare. Aceasta a fost înființată în anul 2016, prin programul de reconversie/restructurare în sectorul viti-vinicol, valoarea investiției fiind de 2 milioane de lei. Plantația cuprinde 5 soiuri de calitate, este amplasată într-un areal care dispune de condiții pedo-climatice deosebit de favorabile, iar agrotehnica viticolă aplicată este una performantă, de aceea producția de struguri este de o calitate foarte bună.
Plantația este înscrisă în Registrul Viticol al României, iar Stațiunea Didactică este autorizată să producă vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.) Banu Mărăcine.