OJPC : 92 acțiuni de control

0
95

In perioada sezonului estival  2018 personalul cu atributii de control , respectiv comisarii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor DOLJ , au desfasurat actiuni de control conform programului ANPC si planului de masuri aprobat de Prefectura Judetului DOLJ in sedinta din data de 27.06.2018.

Au fost efectuate un numar de 92 actiuni de control care urmaresc respectarea prevederilor legale in materie de protectia consumatorilor pentru protejarea sanatatii si sigurantei cetatenilor.

Au fost constatate deficiente privind informarea consumatorilor  la un numar de 65 operatori economici care isi desfasoara activitatea in Municipiului Craiova si pe raza Judetului DOLJ.

A . Au fost verificate modul de comercializare si conditiile de depozitare a apelor minerale, bauturilor racoritoare si a sucurilor naturale, avand ca obiective:

-informarea consumatorilor cu privire la proprietatile fizico-chimice la bauturilor racoritoare

si sucurilor comercializate avand ca temei legal respectarea prevederilor OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare.

Au fost constatate deficiente de informare privind informarea consumatorilor la un numar de 45 operatori economici din totalul celor 65 operatori economici verificati.

Pe  cale de consecinta au fost aplicate 45 sanctiuni contraventionale din care 15 avertismente si 30 amenzi contraventionale in valoare totala de  94600 lei si s-a dispus masura de remediere a tuturor deficientelor constatate in termen maxim de 10 zile.

-existenta etichetei nutritionale aplicata de producator cu respectarea  prevederilor OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la operatorii verificati.

-incadrarea in masa neta declarata de producator conform prevederilor OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare.

-la sucurile naturale si bauturile racoritoare s-a urmarit cantitatea de fruct exprimata in procente conform prevederilor OG 21/1992 cu modificarile ulterioare.

Nu s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la operatorii verificati.

-verificarea veridicitatii informatiilor oferite consumatorilor prin eticheta aplicata pe amabalajul de vanzare a produsului conform prevederilor OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare.

Nu s-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la operatorii verificati.

-incadrarea in termenul limita de valabilitate conform prevederilor OG 21/1992 cu modificarile si completarile ulterioare.

S-au constatat abateri la un numar de 45 operatori economici si s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 94600 lei si au fost retrase de la comercializare produse alimentare in valoare de 26550 lei.

-respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la pastrarea, depozitarea si expunerea la vanzare a bauturilor racoritoare, sucurilor si apelor minerale conform prevederilor legale in vogoare.

Nu s-au constatat abateri privind operatorii economici verificati.

La toti cei 45 operatori economici verificati la care s-au constatat abateri , a fost dispusa masura legala de aducere la conformitate a produselor pentru care s-au constatat deficiente.

Au fost efectuate de asemenea actiuni de control pentru verificarea respectarii prevederilor legale la stranduri, piscine, bazine de inot, conform tematicii de control impusa de ANPC.

Au fost verificate conditiile in care isi desfasoara activitatea stradurile, piscinele si bazinele de inot , din punct de vedere a respectarii legalitatii:

-existenta autorizatiilor de functionare si respectarea normelor igienico – sanitare in vigoare.

Au fost efectuate un numar de 27 actiuni de control si s-au aplicat un numar de 20 sanctiuni contraventionale din care 10 avertismente si 10 amenzi contraventionale in valoare totala de 17100 lei.

A fost stabilit termenul de remediere a deficientelor in maxim 10 zile si informarea tuturor organismelor cu atributii in domeniu.

Concluzie:

Numar operatori economici verificati = 92

Numar operatori economici la care s-au constatat deficiente privind informarea

consumatorilor= 65

Numar de sanctiuni contraventionale aplicate = 65

Din care

Numar avertismente= 25

Numar amenzi contraventionale aplicate= 40

Valoarea amenzilor contraventionale aplicate= 111.700 lei