Primarului comunei Leu: „Vreau să recuperăm tot ce s-a pierdut în 25 de ani”

0
479

leu primar cristescuEste pentru prima dată când un primar al comunei Leu câştigă încrederea localnicilor pentru un al doilea mandat consecutiv. Iulian Cristescu a primit votul oamenilor, pentru că faptele sale au avut întâietate. A relansat execuţia lucrărilor de asfaltare din fonduri proprii, pe drumurile din Grozani şi sectorul Pleşani. Suma de 1 milion de euro a intrat în conturile administraţiei locale şi va fi destinată asfaltării a peste 8,5 km de drumuri comunale. Iar, cum noul an şcolar va începe în câteva zile, infrastructura educaţională a primit fonduri consistente, făcând posibile renovările şi modernizările tuturor spaţiilor cu destinaţie de învăţământ.

Situată la mică distanţă de Craiova, comuna Leu printre ritmul unor transformări uluitoare în ultima vreme. Ca orice localitate rurală, deşi este străbătută de DE 70, comuna avea nevoie de branşări urgente la starea de normalitate a  unei localităţii respectabile.

La conducerea administraţiei locale se află, pentru prima dată din 1989 încoace, un primar ce a câştigat al doilea mandat consecutiv. Iulian Cristescu, a înţeles că munca în administraţie înseamnă, în cea mai mare parte, fapte şi nu vorbe. Că stă bine şi la capitolul oratorie şi mobilizare a colectivelor de oameni o dovedeşte imediat prin rezultatele electorale cu care, fără reţinere, se mândreşte pe bună dreptate.

Bugetul local, sursa principală a investiţiilor

Una dintre ambiţiile primarului Iulian Cristescu este aceea de asfalta toate drumurile din comuna Leu. „Vreau să recuperăm tot ce s-a pierdut în 25 de ani. Am rezolvat asfaltarea pe şoseaua Gării, care doar cu numele mai era şosea, având iniţial doar piatră. De asemenea, drumul judeţean ce leagă comuna Leu de cele din sud, spre Amărăşti, a fost şi el reabilitat. Am asfaltat panta greu accesibilă spre Fântâna Mireselor. Iar drumul cel nou face acum legătura între mai multe obiective sociale: târg, şcoală, dispensar”, ne-a precizat Iulian Cristescu, primarul comunei Leu.leu (2)

În ceea mai mare parte, edilul s-a bazat în toate aceste investiţii de fonduri proprii ale bugetului local. Soluţia a stat doar într-o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor. „Iniţial, nu puţini erau localnicii care uitau să mai plătească impozitele către primărie. Am insistat de la bun început pe o rigoare în procedura de strângere a acestor sume cuvenite bugetului local. Gradul de colectare a taxelor locale a crescut odată cu înmânarea somaţiilor către rău-platnici. Acum, când totul a intrat pe un făgaş normal, oamenii au o atitudine mult schimbată. Chiar îmi mulţumesc că am făcut o treabă foarte bună. Nu puteai să rămâi restant la plata unor obligaţii către bugetul local, în unele cazuri fiind vorba de doar câteva sute sau mii de lei şi să speri că întreaga comună se poate schimba radical în bine”, ne-a mai declarat Iulian Cristescu.

„Plângerile unora ne-au întârziat lucrările”

Edilul nu ne ascunde că, până mai acum câteva zile, unele persoane au jucat foarte credibil rolul de reclamaţi de serviciu ai partidului de opoziţie şi au cerut sistarea lucrărilor de asfaltare pe drumurile din Grozani şi sectorul Pleşani. Consecinţa a fost o întârziere cu 30 de zile a lucrărilor. „Dar, tot răul spre bine. Exigenţele autorităţilor cu atribuţii în controlul execuţiei lucrărilor de reabilitare a drumurilor au făcut ca, la final, calitatea serviciilor prestate de firma ce a câştigat licitaţie să fie una foarte înaltă. Să mai precizăm că, această societate este executantul direct al lucrărilor şi nu a procedat la subcontractarea lucrării, cum ne-au obişnuit multe dintre acestea”, a punctat primarul comunei Leu.leu (3)

Proiectele de anvergură în localitate nu se opresc aici. Se lucrează intens cu firma de consultanţă pentru depunerea proiectului de construire a staţiei de epurare şi canalizare pentru satul Leu, iar lucrările vor începe în Valea Morii. În satul Zănoaga a fost recepţionată în această lună, prima fază în ceea ce priveşte terminarea lucrărilor de gospodărire a apelor şi implementarea reţelei de distribuţiei a apei potabile pe 6,7 km. Ar trebui să facem cunoscut că, aici, în comuna Leu, calitatea apei este foarte bună. Testele de laborator sunt elocvente, noi neavând probleme cu nitriţii şi nitraţii”, a afirmat Iulian Cristescu.

„Aducţiunea de gaze o prognozăm începând cu 2017”

Om al faptelor, probat şi nu doar declarat, primarul Cristescu şi-a fixat un alt proiect pentru anul viitor. Este vorba despre aducţiunea gazelor naturale dinspre localitatea vecină Coşoveni. „Aducţiunea de gaze o prognozăm începând cu 2017. Lemnul este, de la an la an, mai scump. Cheltuielile cu încălzirea locuinţei sunt mari, mai ales pentru cei care au centrale termice pe combustibili solizi. Cum, la reţeaua de apă potabilă avem deja racordate 1.400 de gospodării, suntem convinşi că şi conectarea la gaze va fi la fel de dorită”, ne-a menţionat primarul din Leu.leu

Finanţare prin AFIR de 1 milion de euro

Comuna Leu a primit în conturi 45 de miliarde de lei, finanţare alocată pe sub-măsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică„. Prin aceasta sub-masura de finantare se vor acorda bani europeni nerambursabili pentru activitati care vor duce la imbunatatirea conditiilor de trai pentru populatia rurala.     Fondurile nerambursabile pentru investiţiile de înfiinţare, extindere şi îmbunătaţire a infrastructurii rutiere locale din zonele rurale, investiţii de înfiinţare, extindere şi îmbunătăţire a infrastructurii de apă/apă uzată în localitaţile rurale din aglomerările umane între 2.000 – 10 000 l.e., investiţii în infrastructura educaţională şi socială, vor duce şi la stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban.

Clopoţelul poate suna!

Patru grădiniţe: trei în satul Leu şi una în Zănoaga şi Şcoala Gimnazială „Nica Barbu Locusteanu” sunt gata să-şi primească elevii şi nu oricum, ci în cele mai bune condiţii. Împrejmuirea cu gard, amenajări ale curţii interioare, refacerea aleilor pietonale şi a părculeţului, toate aparţinând şcolii „Nica Barbu Locusteanu” sunt ultimele isprăvi al primarul din Leu. Un sistem de monitorizare video a edificiilor de învăţământ este deja funcţional şi conectat la cele două servere – unul aflat în biroul primarului şi altul în sediul Poliţiei din localitate. O decizie inspirată ne spune edilul, pentru că fenomenul infracţional a scăzut considerabil.leu (4)

De elevi buni nu duce lipsă nici comuna Leu. Unii dintre ei merg, an de an, la olimpiade şcolare, ajungând la rezultate spectaculoase, cum a fost cazul Mădălinei Stănăşel, care în 2013, a obţinut locul patru la nivel naţional, la Concursul de Fizică-Chimie «Impuls Perpetuum».

          Aşadar, o investiţie trainică în tânăra generaţie, ce cu siguranţa va aduce localităţii Leu suflul de vitalitate de care va avea nevoie, mai ales că natalitatea rămâne cu mult în urma unei moratalităţii tot mai crescânde.

          Dacă toate aceste demersuri, iată că prind contur în segmentul de administraţie ce-i stă în putinţă, primarul Iulian Cristescu are, ca tot omul, şi o nelinişte. Mai cu seamă că soluţia nu se găseşte la îndemâna sa. „Mă simt îngrijorat că nu demarează Masterplanul de deşeuri. Este o condiţie de civilizaţie şi avem nevoie cât mai repede de o asemenea investiţie”, a mai precizat primarul Iulian Cristescu, aratându-se totodată optimist că lucrurile se vor îndrepta spre o soluţie în beneficiul oamenilor.

leu (5)